A házassági vagyonjogi szerződés tiszta helyzetet teremt, a házastársak biztonságát is szolgálja - tudatta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) hétfőn az MTI-vel.

A házassági vagyonjogi szerződésben a házastársak saját akaratuknak megfelelő vagyonjogi rendszert alakíthatnak ki és szabályozhatják az öröklés vagyonjogi kérdéseit is - írták.

Megegyezhetnek például abban, hogy a házassági vagyonközösségük alatt mi számít közös, és mi különvagyonnak, akár teljes vagyonelkülönítésről is megállapodhatnak.

Nemcsak a vagyont, hanem az adósságokat is elkülöníthetik, ezzel megkímélhetik a házastársukat például egy nem fizetett jövőbeli hitel terhétől. A házassági vagyonjogi szerződéssel azt is befolyásolhatják, hogy mi és milyen módon kerüljön majd a hagyatékukba, ami fontos, ha egy korábbi házasságból született gyermekük is törvényes örökössé válhat - sorolták.  

A MOKK online felmérést készített, amelyből kiderül, hogy sok a tévhit a magyarok körében arról, mi számít a házastársak közös vagyonának és mi különvagyonnak.  

Az emberek hatvan százaléka nem tudja például, hogy a házastárs vállalkozásából származó bevételek akkor is közösek lesznek, ha a céget a házasságkötés előtt alapította - olvasható a közleményben.  

A válaszadók csaknem harmada tévesen azt gondolta, hogy a házasság előtt szerzett vagyontárgyak minden esetben különvagyonnak számítanak. Sokan pedig hibásan abban a tudatban élnek, hogy öt év együttélés után az élettársaknak élettársi vagyonjogi szerződés nélkül is keletkezhet a törvény alapján közös vagyonuk.  

A házaspároknak - ha házassági vagyonjogi szerződésben máshogy nem rendelkeznek - nemcsak a bevételeik, hanem általában a tartozásaik is közösek, még akkor is, ha csak az egyikük vette fel a hitelt. Ha pedig az egyik fél a másik hozzájárulásával a közös vagyon terhére vett fel hitelt, akkor a hitelt felvevő fél a teljes vagyonával felel a kölcsönért, míg a másik fél csak a közös vagyonuk rá eső részével, a különvagyonával (amit például örökölt, ajándékba kapott vagy a házasság előtt szerzett) nem.  

A válaszadók háromnegyede tudta, hogy a házassági vagyonjogi szerződés csak akkor érvényes, ha ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba vagy közjegyzői okiratba foglalták - áll a MOKK közleményében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 180 megtekintés

Videó: 48 301 465 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920858

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh