Az állomány felkészült az augusztus utolsó hétvégéjén tartandó kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatóra - jelentette ki a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Sándor Zsolt hozzátette: már csak 8 nap van hátra, hogy 8 év után ismét repülőnapot tartsanak Kecskeméten. Várják a "repülés szerelmeseit", a szárazföldi technikáért rajongókat, a gyermekeket. A repülőeszközök mellett ugyanis a szárazföldi haderőnem új haditechnikai eszközeit is meg lehet ismerni. Több eszközt nemcsak kiállítva, hanem dinamikus bemutatón is meg lehet tekinteni. Lesz akadálypálya, lézerharc, arcfestés, számos ügyességi játék és kint lesznek a katonai toborzók is - sorolta.  

A repülőnapon is demonstrálják azt, hogy az adóforintokat jól használják fel, olyan képességet építenek, amely magasabb szinten garantálja a magyar emberek, Magyarország biztonságát - emelte ki Sándor Zsolt, hozzátéve: ezzel együtt szeretnének eljutni a teljes társadalomhoz egyrészt az utánpótlás biztosítása érdekében, másrészt, hogy mindenki ismerje meg az ország védelmével kapcsolatos feladatokat és azokat az embereket, akik ezeket naponta hajtják végre.  

A rendezvény sikeres lebonyolításán mintegy 4500 ember dolgozik majd, köztük 1200-an (katonák és rendőrök) felelnek a biztonságért - közölte.  

A Magyar Honvédség parancsnokhelyettese azt is elmondta, hogy a kecskeméti repülőnapra 5500 tiszteletjegyet ajánlottak fel egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, katonáknak, a katasztrófavédelemnek, akik részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.  

Sándor Zsolt azt mondta: a járványügyi helyzet lehetővé teszi a rendezvény megtartását, de fontos, hogy mindenki tartsa be az érvényes Covid-szabályokat.  

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő-haderőnemi szemlélője elmondta: a koronavírus-járvány hátráltatta a felkészülést, de mostanra "jól állnak". Augusztus 28-29-én a magyar mellett 15 ország légiereje tart még bemutatót a kecskeméti légtérben. Több mint 35 repülőeszköz jelenik meg, köztük olyan "kuriózum" is, mint a Eurofighter EF-2000 vadászbombázó, amelyet a brit és az olasz légierő is elhoz.  

Bemutatkoznak a hagyományőrzők, a honvéd kadétok, továbbá a sportszázadhoz tartozó olimpikonokkal is lehet majd találkozni. Lesznek továbbá ügyességi feladatok, mint például íjászat, akadálypálya, valamint gyakorlógránáttal kézigránátdobás. A különböző versenyek győztesei pedig nemcsak tárgyjutalmat, hanem akár helikopteres utazást is nyerhetnek majd - emelte ki.  

Meg lehet tekinteni továbbá a honvédségi fizikai állapotfelmérést is, sőt akár részt is lehet majd venni.  

Kilián Nándor azt mondta: a 8 órai nyitástól a 18 órái zárásig mindkét napot kitöltik a programokkal. Már csak abban reménykednek, hogy az időjárás is kedvező lesz - jegyezte meg.  

Iványi Balázs, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnök-helyettese kiemelte: jegyeket a helyszínen nem, csak elővételben lehet vásárolni a repulonap2021.hu oldalon, augusztus 26-án éjfélig. A helyszínre a 18 éven felüliek csak érvényes védettségi okmány bemutatásával léphetnek be. A PCR-tesztet - a jelenlegi jogszabályok alapján - nem áll módjukban elfogadni. Külön Covid-karszalagra nincs szükség, a védettségi igazolást a rendezvény több pontján ellenőrzik.  

A repülőnapra a 10 éven aluliak - köztük azok is, akik idén töltik be 10. évüket - ingyen léphetnek be, de nekik is kell regisztrálniuk egy 0 forintos jegyért a repulonap2021.hu oldalon. A gyermekek a belépésnél karszalagot kapnak, amelyre a szülők elérhetőségét is fel lehet írni, arra az esetre, ha esetleg elszakadnának egymástól.  

A repülőtér körül több - összesen több mint 27 ezer autó számára biztosított - ingyenes, de nem őrzött parkoló lesz. Mivel ezek a bejárattól távolabb vannak, mindegyikből ingyenes buszjáratok közlekednek majd a bejárathoz.  

A sajtófőnök-helyettes azt is elmondta, hogy a MÁV Budapestről és Szegedről óránként, Bajáról 2 óránként biztosít vonatot Kecskemétre, ahol a vasútállomástól szintén - a belépőjeggyel igénybe vehető - ingyenes buszjáratok közlekednek majd a repülőtérre.  

Iványi Balázs kiemelte: a rendezvényre nem lehet bevinni szúró-vágó eszközt, napernyőt, sátrat vagy alkoholt sem. Alkoholt a rendezvény területén sem árusítanak majd - közölte.  

Felhívta a figyelmet, hogy repülésbiztonsági okokból a repülőtér kerítésén kívüli terület - köztük a spotterdomb is - le lesz zárva. A spotterek is regisztrálhatnak viszont a honlapon, így - referenciamunkáik bemutatása mellett - ingyenesen is részt vehetnek a rendezvényen - közölte a sajtófőnök-helyettes.  

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison augusztus 28-29-én tartandó repülőnap programjairól bővebben tájékozódni a repulonap2021.hu oldalon lehet.

Forrás: MTI