Sikeresen zárult a Hulladékmentes Tisza program, amelyet a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a The Coca-Cola Foundation - a Coca-Cola globális alapítványa - indított útjára 2019-ben, a háromoldalú összefogásnak köszönhetően 80 tonna hulladékot távolítottak el a Tiszából és árteréből - közölte a Tiszai PET Kupa az MTI-vel.

A The Coca-Cola Foundation a projektben 250 ezer dollárt adományozott a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesületnek, a támogatás felhasználásával a program részeként elindították a hulladéktérképezéshez a GPS alapú nyomkövetést, kiépült az első Kiskörei Folyómentő Központ és felhasználták a műanyagot másodnyersanyagként a Plasztikkajak prototípusainak előállításához.  

A közlemény szerint a sikerek miatt újabb 150 ezer dolláros támogatással idén szeptembertől egy éven keresztül folytatódhat a Tisza megtisztítását célzó, szemléletformáló program. A projekthez a támogatást The Coca-Cola Company biztosítja, a vállalat több mint 30 éve a nemzetközi működési bevételének 1 százalékát különféle - többek közt fenntarthatósági - célokra fordítja világszerte.  

A vízügy közreműködésével a Kiskörei Vízlépcső szomszédságában kiépült a PET Kupa első Folyómentő Központja, egy olyan közösségi tér és munkavégzésre alkalmas terület, ahol a hulladékkezelő és válogató infrastruktúrának köszönhetően, rendszeressé válhatott a hulladék gondos szétválogatása és újrahasznosításra előkészítése. A kitermelt hulladék több mint fele hasznosult újra.  

A közlemény szerint ahhoz képest, hogy mekkora problémát jelent a műanyag szennyezés, kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy vajon mennyi utat tesz meg egy pillepalack, mennyi időt tölt az ártérben, és ha fennakad a fák között, van-e esély rá, hogy a következő áradás tovább viszi. Ezért volt fontos a Hulladékmentes Tisza program, amely lehetővé tette, hogy a vándormadaraknál már bevált GPS jeladókat és egyéb, új technikai megoldásokat alkalmazva a PET Kupa szakemberei feltáró kutatásokat indítsanak.  

Ugyanakkor jelezték, a Tisza és mellékfolyóinak ökológiai védelme és tisztán tartása hosszú távon csak a környező országokkal való együttműködéssel és nemzetközi, jó gyakorlatok kölcsönös terjesztésével és meghonosításával képzelhető el. Ennek érdekében a PET Kupa igyekszik segíteni és felgyorsítani a kárpátaljai hulladékgazdálkodás kiépítését, hogy a problémát már a forrásnál sikerüljön megállítani.  

Felidézték, hogy 2019-ben minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett a Kiskörei Vízlépcsőhöz. A duzzasztómű felett kialakult hulladéktorlasz felülete elérte a 17 ezer négyzetmétert, vastagsága helyenként meghaladta a 3 métert. A helyzet felszámolása és hatékony kezelése érdekében fogott össze akkor a vízügyi, a civil és a vállalati oldal.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 773 050 megtekintés

Videó: 28 867 573 megtekintés

Látogatók

Összesen5231921

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh