A jövő év második negyedévében kezdik meg a Déli Áramlat földgázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának építését - közölte pénteken a Kommerszant című orosz napilap internetes változata.

A csövek beszerzésére az ősszel írják ki a pályázatot - jelentette be Alekszej Miller, a Gazprom elnöke, miután a gyártó cégekkel tárgyalt a napokban Szentpéterváron. Az orosz állami gázóriás vezetője szerint a cégek készen állnak a szállításra.

A South Stream Transport igazgatótanácsának milánói ülésén az orosz Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF SE képviselői tavaly november 14-én hozták meg a végleges döntést a tenger alatti szakasz építéséről.

A Déli Áramlat földgázgázvezeték a Fekete-tenger partján lévő dél-oroszországi Anapától a tenger alatt az orosz, török, bolgár különleges gazdasági övezetek területén, 925 kilométer hosszan halad. A csőrendszer a szárazföldön Bulgárián, Szerbián és Magyarországon, majd Szlovénián keresztül vezet az olaszországi Tarvisióba. Szerbiából Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is terveznek egy-egy leágazást.

A kereskedelmi szállítások a Gazprom tervei szerint 2015 végén kezdődnek. A vezetékrendszer az évi 63 milliárd köbméteres teljes kapacitást 2018-ra éri el.

Időközben a Gazprom sajtószolgálatának az MTI-hez is eljuttatott közleménye arról tájékoztatott, hogy az orosz állami gázcég és az európai energiapiacon vezető szerepet betöltő francia áramtermelő és -szolgáltató cég, az EDF (Électricité de France) vezetői fontos megállapodást írtak alá a Szentpéterváron zajló nemzetközi gazdasági fórumon. Alekszej Miller és Henri Proglio EDF-elnök-vezérigazgató a Déli Áramlat projekt keretében történő földgázszállítás alapvető feltételit rögzítő egyezményt látták el kézjegyükkel. A részletekről nem szól a közlemény.

A Gazprom és az EDF tavaly júniusban állapodott meg az földgázalapú európai energiatermelésben való együttműködésről.

Az EDF a magyarországi villamos-energia piacon is vezető szerepet tölt be. A Dél-Magyarországi Áramszolgáltató (DÉMÁSZ) 1995 óta az EDF csoport tagja.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 098 974 megtekintés

Videó: 48 324 437 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923964

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh