A nukleáris fegyverek csökkentésének témáját nem csak Oroszországnak és az Egyesült Államoknak kell megvitatnia, hanem minden országnak, amely rendelkezik ilyen fegyverrel. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A külügyminiszter kommentálta az Egyesült Államok elnökének javaslatát, amely értelmében egyharmaddal csökkentenék a két ország nukleáris erőforrásait. Barack Obama azt ajánlotta, hogy lépjenek ki a hadászati támadófegyverek csökkentésére vonatkozó, 2010-ben aláírt szerződés kereteiből. A szerződés értelmében a feleknek a nukleáris robbanófejeket 1500-1675-re, a hordozókat 500-1100 egységre kell korlátozniuk. Obama rámutatott: az Egyesült Államok kész ezt a számot további egyharmaddal csökkenteni, természetesen abban az esetben, ha Oroszország is így tesz. Moszkvában viszont az a vélemény, hogy nem kell előreszaladni, és először a már aláírt egyezményt kell teljes egészében végrehajtani. De nem is ez a legfőbb dolog. Lavrov szerint a nukleáris fegyverek újabb csökkentésével kapcsolatos vita során ismét beleütköznek a rakétavédelem témájába.

A nukleáris fegyver, a stratégiai támadófegyverek nem egyedüli tényezőként hatnak ki a globális stratégiai biztonságra. Kihatnak a rakétavédelem stratégiai védelmi eszközei is. De a jövőben ide sorolhatjuk azokat a fegyvereket is, amelyeket az amerikaiak akarnak létrehozni nukleáris felszerelés nélkül. Meglehet,hogy ezek a fegyverek katonai vonatkozásban még hatékonyabbak lesznek, mint a jelenlegi hadászati nukleáris eszközök.

Moszkvában ugyanakkor rámutatnak, hogy Washington bizonyos mértékben módosította az eljövendő rakétavédelmi rendszer konfigurációját. Lemondtak az elemek elhelyezéséről Európában (ami mindig is kérdéseket váltott ki Moszkvában), de az Egyesült Államok ezt pótlólagos elfogó rakétákkal kompenzálná Alaszkán. Így Moszkvának nem lett kevesebb a kérdése – állapította meg Szergej Lavrov.

A rendszer globális marad, komponensei határaink mentén helyezkednek el. Amint Barack Obamával tartott észak-írországi találkozóján Putyin elnök rámutatott: pozitívan fogadjuk az Egyesült Államok elnökének javaslatát az összes terv átláthatóságáról. El kell gondolkodni azon, hogyan valósítható meg ez a gondolat. De továbbra is megvannak aggodalmaink. Nekünk ugyanis minden esetben elő kell irányoznunk a válaszintézkedéseket, amelyek meggátolnák a stratégiai egyensúly megbontását.

A stratégiai stabilitással kapcsolatos orosz – amerikai párbeszédbe Moszkva szerint be kell kapcsolódnia a nukleáris fegyverekkel rendelkező más országoknak is.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 725 246 megtekintés

Videó: 48 934 890 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028826

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh