A magyar mezőgazdaság jövője szempontjából kulcskérdés, hogy változó időjárási feltételek esetén is megfelelő növényfajták álljanak rendelkezésre.

A növények alkalmazkodóképessége felértékelődött, a fajtaválasztást az összehasonlító kísérletek segítik - hangsúlyozza a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) közös közleményében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A szervezetek abból az alkalomból hívták fel a figyelmet a fajtakísérletek jelentőségére, hogy véget ért az országos fajtateszt, amelyen 48 őszibúzát és 27 őszi káposztarepcét vizsgáltak az ország különböző pontjain. A kísérleti helyszíneket úgy választották ki, hogy megfigyelhessék a kiválasztott fajták terméseredményeit különféle adottságú területeken.  

A kísérleteket idén is a Fajtakísérleti Innovációs Tanács felügyelte - közölték. A vizsgálati eredményeket tartalmazó összefoglalókat a VSZT honlapján tették közzé.  

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a közleményben hangsúlyozta, hogy a visszajelzések szerint a gazdák tanulmányozzák a kísérleti eredményeket fajtaválasztásuk megalapozásához.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 301 399 megtekintés

Videó: 34 518 351 megtekintés

Látogatók

Összesen5639295

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh