A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont ad otthont 2021. október 7-10. között a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának, ahol eddig soha nem látott mezőny, 9 nemzet mintegy 52 fiatal lóval méretteti meg magát - jelentette ki Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleményében.

A világ lovassportjában elterjedt és igen népszerű a fiatal lovak nemzetközi szintű megmérettetése, de sokáig csak az olimpiai szakágakban volt erre példa. 2015-ben azonban magyar szakemberek kezdeményezése nyomán a Nemzetközi Lovasszövetség kidolgozta a fiatal fogatlovak világbajnokságának szabályzatát, amelyet a 2020-as esztendő kivételével eddig minden évben a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. rendezett - írják a közleményben.  

Cseri Dávid szerint nagy büszkeség most átvenni a stafétát Mezőhegyestől, és otthont biztosítani a világbajnokságnak, amelynek megrendezésével lehetőség nyílik a szilvásváradi lipicai ménes és évszázados lótenyésztési hagyományok bemutatására a hazai és nemzetközi közönségnek egyaránt. Hozzátette: a fiatal lovak világbajnoksága keretet biztosít és rendszerbe foglalja nemzeti és nemzetközi szinten a fiatal fogatlovak felkészítését a nemzetközi szintre. Ezentúl a tenyésztés számára jó visszajelzés, ráadásul nagyszerű piaci lehetőséget teremt a hazai tenyésztők és a magyar lófajták számára - tájékoztatott a szaktárca.  

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy a világbajnokság nem a megszokott háromnapos fogathajtó versenyek szerint zajlik majd: az első két napon egy kvalifikációs fordulón vesznek részt a lovak, amely egy kombinált díj- és akadályhajtó pálya teljesítését jelenti. Ezt követően a szombati versenynapon díjhajtás döntőjére kerül sor, majd az utolsó napon egy kombinált maratonhajtást teljesítenek a fogatok. A két döntő pontszáma alapján kerülnek ki a nyertesek.  

2021. október 9-én, 19:00-tól az "Egy a természettel"  Vadászati és Természeti Világkiállítás kisérő rendezvényeként egy különleges előadást is megtekinthetnek majd az érdeklődők, amelyen közel 100 hagyományőrző huszár is részt vesz - közölte az Agrárminisztérium.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 243 338 megtekintés

Videó: 47 374 584 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6764825

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh