A világgazdaság elvesztette a fejlődési irányt, a nemzetközi tőke érdekei nem esnek egybe a népek érdekeivel. A krízis, amely felé nem csak az Európai Unió, de az Egyesült Államok is közelít, nem zárulhat le kedvezően.

Erről a témáról fejtette ki véleményét Rádiónknak Marc Rousset, a közgazdaság tudományok doktora, publicista, számos könyv szerzője.

A jelenkori gazdaságot a szakértő „őrültnek” nevezte, „beprogramozottnak” tartja a katasztrófát, amely felé a fejlett országok sodródnak. Ugyanakkor hibásnak minősíti azt a vélekedést, hogy a válságért különleges felelősség terheli a pénzügyi szektort.

A válságnak alapvetően öt oka van. Ezek közül a legfontosabb az, hogy 1971. augusztus 15-én Nixon elnök feloldotta a dollár aranyfedezetét. Innentől indult meg a gazdasági hanyatlás, ami 1980-tól kezdve átfogó megingássá változott.

A Szövetségi Tartalék Rendszer (FDS) minden hónapban előteremt a semmiből 85 milliárd dollárt az amerikai deficit finanszírozására - emlékeztetett Rousset. - A második rendellenesség a globális árucsere. A fejlődő országokban elképesztően olcsó a munkaerő, ami egyszerűen aláaknázza a fejlett országok iparát.

Az áruk szabad mozgása gazdagította Kínát, miközben Franciaország az elmúlt 30 év alatt 3 millió munkahelyet veszített el az ipari szektorban.

Nem felhívás ez arra, hogy ismét vezessék be a vámot Franciaország határain. Hiszen egyedül sem Franciaország, sem Németország nem képes fejleszteni repülőgépgyártását vagy a kozmikus ágazatot. A tudós szerint a szabad árucserének és a preferenciáknak egész Európa és más regionális közösségek keretei között kell működnie.

A harmadik probléma, amiről ugyancsak megfeledkeznek a technokraták: a szellemi értékek. Európa ma politikai, szellemi és demográfiai válságban van – állítja Marc Rousset.

Európa és Franciaország katonai és gazdasági nagyságát hagyományos szellemi értékek szabták meg. Védelmezte ezeket az értékeket, de Gaulle és Petain is, mindegyik a maga módján. A "munka - család- haza” jelszó nélkül nem tudjuk kialakítani a stabil gazdaságot. De Gaulle már 1945 után védelmezte a munkát és a családot az anyák anyagi megfelelő támogatásával.

A szakértő úgy véli, hogy a fejlett gazdaság a kínálat gazdasága, ahol exportra dolgoznak a versenyképes vállalatok. Ezt először Európában Németország ismerte fel.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 741 957 megtekintés

Videó: 48 948 189 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031179

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh