A PSZÁF jogerősen pert nyert az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárral szemben a pénztártagoktól korábban jogsértően elvont vagyonkezelési többletköltségek ügyében. A pénztárnak összességében több milliárd forintot kell visszafizetnie volt és jelenlegi tagjainak, olvasható a felügyelet oldalán.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

A felügyeleti kötelezés nyomán az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, valamint az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (az alapkezelőikkel történt elszámolás után) visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket. Az OTP Magánnyugdíjpénztár először bírósági eljárást kezdeményezett a PSZÁF intézkedésének felülvizsgálatára, ám idén áprilisban vagyonkezelőjével együtt elfogadta a felügyeleti határozatban foglaltakat, s azóta már vissza is juttatta tagjainak azok nyugdíjcélú megtakarítását. A peres felek kérése nyomán a bíróság megszüntette az ügy kapcsán indított eljárását.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár közigazgatási perben támadta meg a felügyeleti határozatot, szintén az abban foglalt kötelezések hatályon kívül helyezése érdekében. A Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 4-i jogerős ítélete alapján a pert a PSZÁF nyerte meg, amely alapján a felügyeleti határozat végrehajtandóvá vált. Ez alapján az ING köteles valamennyi érintett korábbi és jelenlegi önkéntes és magánnyugdíjpénztári tagja számára kiszámítani és visszafizetni a jogosulatlanul elvont, vagyonkezeléssel összefüggő többletköltséget.

A PSZÁF által az elmúlt bő másfél évben a téma kapcsán hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy érintett nyugdíjpénztár – a vagyonkezelőiktől történt visszaigénylést, elszámolást követően – összességében közel 5 milliárd forintnyi összeget térített vagy térít meg több százezer volt és jelenlegi pénztártag részére.

Forrás: mfor.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 397 192 megtekintés

Videó: 45 465 731 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6385910

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh