Az elmúlt napokban tele volt a sajtó (a teljesség igénye nélkül: 168ora.hu, hirado.hu, mno.hu, hvg.hu) a banki hitelezéssel kapcsolatos legújabb hírrel, amely már odáig megy , hogy „csalónak” kiáltja ki a hitellel rendelkezőket:

“Sokan csaltak a hitelfelvételnél

Tízből nyolc esetben félrevezették a bankot a hiteligénylők a válság kitörése előtt – állítják a Magyar Nemzetnek nyilatkozó banki szakemberek.”

Ezen nyilatkozó banki szakemberek bizonyára nincsenek tisztában a bankokra vonatkozó törvényekkel, ami valljuk be, a szerződéseket vizsgálva nem is olyan meglepő.

A Hpt. ugyanis XII. fejezetében kimondja:

„A pénzügyi intézmény köteles a kihelyezések megalapozottságát, áttekinthetőségét, a kockázatok felmérésének ellenőrzését és csökkentését lehetővé tevő - belső szabályzatot kidolgozni és alkalmazni. (Hpt. 77. § (1))

A hitelintézetnek a kihelyezésről történő döntés előtt meg kell győződnie a szükséges fedezetek, illetőleg biztosítékok meglétéről, valós értékéről és érvényesíthetőségéről. A döntés alapjául szolgáló iratokat az ügyletre vonatkozó szerződéshez kell csatolni. (Hpt. 78. § (1)) ”

Abban az esetben, ha a Bankok valóban megfelelő belső szabályzatokat dolgoztak ki, ténylegesen meggyőződtek a fedezetek, biztosítékok meglétéről és valós értékéről, ahogy ezt a törvény számukra előírja, akkor az adósok nem csalhattak a hitelfelvétel során.

Amennyiben a Bankok ezen törvényi kötelezettségüket tudatosan megszegték vállalniuk kell ennek következményeit, ugyanis, nemcsak a hitelfelvevőkre vonatkozik a következő gyakran hallható mondat:

„A törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól”

Továbbá a Polgári Törvénykönyv értelmében:

„Saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki sem hivatkozhat. (Ptk. 4.§ (4))”

Ezért megkérjük a Magyar Nemzetnek nyilatkozó banki szakembereket, hogy a jövőben tartózkodjanak az ehhez hasonló félrevezető megnyilvánulásoktól. E nyilatkozattal is csak azt bizonyították a banki szakemberek, hogy a bankok nem tartották/tartják be a rájuk vonatkozó törvényi előírásokat.

Forrás: hitelesmagyar.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 474 163 megtekintés

Videó: 37 172 549 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5783114

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh