Szlovákiában már az idén ősztől törvény tilthatja a "célzottan elöregedő alkatrészek" használatát, amelyek lerövidítik a használati cikkek élettartamát. A vonatkozó jogszabályt a pozsonyi törvényhozás kedden kezdődött ülésének programjára terjesztette be két kormánypárti képviselő.

Az újítás a fogyasztóvédelmi törvény módosítási tervezetének része. A néhány soros szabályozás beterjesztője Otto Brixi és Anton Martvon a kormánypárt parlamenti képviselője, ami gyakorlatilag előrevetíti a jogszabály elfogadását.

"A gyártó, az importőr, a szállító és forgalmazó nem építhet be a termékbe olyan alkatrészt, amely lerövidíti vagy lerövidítheti annak élettartamát illetve annak olyan működésképtelenségét idézi elő, amely nem lépett volna fel amennyiben a termék nem tartalmazza az adott alkatrészt" - fogalmaz a jogszabály. Az előírás megsértőire - 66 ezer és 332 ezer euró közötti összegű - pénzbírságot vethetnek ki.

A módosítás előterjesztői azzal indokolták a szabályozás bevezetésének szükségességét, hogy az Európai Unió több tagországában is jegyeztek fel olyan eseteket, amelyekben megállapították, hogy az adott termékbe olyan alkatrészeket építettek be, amelyekkel szándékosan lerövidítették az eszköz élettartamát. Így a termékek rendszerint röviddel a jótállási idő letelte után hibásodtak meg.

A törvénymódosításról már most kezdődött májusi ülésén döntést hozhat a pozsonyi parlament, és az már idén szeptembertől hatályba léphet.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A reklám, a tervezett elavulás és a hitel Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 811 275 megtekintés

Videó: 47 976 234 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888173

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh