A líbiai miniszterelnök szerint a jelenlegi konfliktushelyzetben 800 ezer migráns indulhat el az országból.

Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai nemzeti egységkormány vezetője az olasz kormányhoz és az Európai Unióhoz intézett felhívást az "árulónak" nevezett Halífa Haftár tábornok megállítására a La Repubblica olasz napilap internetes oldalán hétfőn közölt interjúban. A líbiai miniszterelnök arra figyelmeztetett: a kialakult súlyos  konfliktushelyzet ahhoz vezethet, hogy 800 ezer migráns indulhat el Líbiából Olaszország, illetve Európa irányába.      

Kijelentette, hogy a Halífa Haftár indította agresszió "rákos fertőzésként terjedhet el az egész földközi-térségben". Ezért az ENSZ támogatta líbiai nemzeti egységkormány vezetője Róma és az EU egységes és határozott fellépését szorgalmazta Haftar tábornok "háborújának" megállítására. Fájez esz-Szarrádzs hangsúlyozta: Halífa Haftar áruló, elárulta Líbiát és a nemzetközi közösséget.    

Hozzátette, hogy számára nem elképzelhető semmilyen tűsszüneti megállapodás Haftar tábornokkal. Az egyetlen megoldás Haftár visszavonulása - jelentette ki Fájez esz-Szarrádzs a larepubblica.it portálon megjelent interjúrészletben, amelynek teljes változata kedden jelenik meg az olasz sajtóban.    

A líbiai miniszterelnök köszönetet mondott Olaszországnak, hogy továbbra is nyitva tartja nagykövetségét Tripoliban, valamint az olasz tábori kórházat Miszráta városában.    

Fájez esz-Szarrádzs kijelentette:  a jelenlegi  súlyos konfliktushelyzet ahhoz vezethet, hogy  mintegy 800 ezer migráns indulhat el Líbiából Olaszország irányába, valamint líbiaiak is, akik a harcok elől menekülnek.    

Rómában hétfőn tárgyalások kezdődtek a líbiai válság kezeléséről: Mohammed bin Abdurrahman asz-Száni katari külügyminisztert elsőként olasz kollegája Enzo Moavero Milanesi fogadta,majd Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Az olasz fővárosban tartózkodik Ahmed Majtik a líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnök-helyettese is.    

Olasz titkosszolgálati források szerint a líbiai harcok hatására első hullámban mintegy 6 ezer ember indulhatna el Líbiából. Az esetlegesen Líbiából újrainduló migráció kérdése megosztja az olasz kormányt: Luigi Di Maio a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője úgy nyilatkozott, hogy migrációs válsághelyzetben az olaszországi kikötők eddig követett lezárása lehet, hogy nem bizonyul majd elegendőnek.    

Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszter, az M5S politikusa szerint ha a líbiai helyzet "robban", nem "csak migránsok", hanem menekültek is érkezhetnek, és ebben az esetben az olaszországi kikötőket nem lehet lezárni.    

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a másik olasz kormánypárt Liga vezetője még vasárnap bejelentette, hogy új migrációs intézkedést vezet be, amely tovább szigorítja az olaszországi tengerek, valamint a légtér lezárását az esetleges migránscsoportok előtt. Salvini kijelentette, "az olasz vizek és egek csak azok előtt vannak nyitva, akiknek ehhez joga van, a külföldieket a lehetséges korlátok közt kell befogadni, de ezek a korlátokat (Olaszországban) már túlléptük".    

Salvini hangsúlyozta, hogy amíg ő az olasz belügyminiszter, az olaszországi kikötők zárva maradnak. Arra kérte Luigi di Maiót foglalkozzon inkább a hatáskörébe tartozó munkaügyi, szociális tárcát érintő kérdésekkel, "mivel a kikötők, valamint a határok védelme hozzám tartozik" - jelentette ki Matteo Salvini.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 296 megtekintés

Videó: 47 973 471 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887976

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh