Jelentősen nő az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala az Európai Unióban, az import mennyisége 2016 óta nulláról 2,8 milliárd köbméterre emelkedett - közölte az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az EU több mint 638 millió euró értékben nyújtott társfinanszírozást az LNG-vel kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztési projektekhez, illetve vállalt kötelezettséget ezek társfinanszírozására. A meglévő 150 milliárd köbméter kapacitás mellett az új, uniós támogatású projektek további 15 milliárd köbméterrel növelik a kapacitásokat 2021-re.   

Tavaly a teljes amerikai LNG-export több mint 10 százaléka Európába irányult, 2016-ban ez az arány még csak 5 százalék volt.   

A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker a Donald Trump amerikai elnökkel való júliusi tárgyalásán ígéretet tett rá, hogy fokozni fogják az amerikai LNG európai behozatalát.   

"Az Európai Unió kész arra, hogy megkönnyítse az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz importjának növelését, ami már javában zajlik. Az amerikai LNG-export növelése versenyképes árak mellett egyre nagyobb, stratégiai szintű szerepet játszhat az EU gázellátásában, azonban Washingtonnak is szerepet kell vállalnia ebben azzal, hogy csökkenti a kivitelt sújtó bürokratikus korlátozásokat" - mutatott rá Juncker.   

Továbbá hangsúlyozta: az energia területén folytatott együttműködéssel mindkét fél sokat nyerhet.   

Miguel Arias Canete energiapolitikáért felelős uniós biztos hozzátette, hogy a diverzifikáció fontos elem az európai földgázellátás biztonságának garantálásában.   

2017 és 2023 között a cseppfolyósított földgáz globális kereskedelme várhatóan több mint 100 milliárd köbméterrel, 391 milliárdról 505 milliárd köbméterre nő. Az előrejelzések szerint az Európába importált LNG mennyisége 2040-re majdnem 20 százalékkal nő majd a 2016-os szinthez képest.   

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 422 megtekintés

Videó: 47 974 948 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888103

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh