Új típusú, innovatív geotermikus erőmű létesítésére 39,3 millió euró támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakmai közreműködésével benyújtott magyar projekt az Európai Unió pályázatán - tájékoztatta a tárca csütörtökön az MTI-t.

Az NFM közleményében kiemelte: az EU-FIRE és Mannvit Kft. által alapított EGS Hungary Konzorcium tervezett beruházásának technológiája rendkívül újszerű. Az erőmű létrehozásával egy nemzetközi szinten is kiemelt jelentőségű innovatív fejlesztés valósulhat meg az alföldi régióban. A fejlesztés komoly előrelépést eredményez Magyarország geotermikus energiakincsének hasznosításában.

A magyar pályázatot a benyújtott 34 megújulóenergia-projekt közül választotta ki az Európai Bizottság. A NER300 program a költségek 50 százalékát finanszírozza 39,3 millió euró - mintegy 11 milliárd forint - értékben.

Az Európai Unió 2010-ben hirdetett pályázatot NER300 néven a szén-dioxid környezetvédelmi szempontból biztonságos leválasztására és geológiai tárolására, a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló innovatív technológiák demonstrációs projektjeinek támogatására.

Az Európai Bizottság szerdán tette közzé a támogatott projektek listáját tartalmazó határozatát. A támogatási döntés nemcsak Magyarországnak, hanem az egész régiónak nagy siker. A nyertes pályázatok között összesen három közép-európai projekt szerepel - közölte a minisztérium.

Magyarország a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben célul tűzte ki, hogy 2020-ra az energiafogyasztás 14,65 százalékát megújuló energiaforrásokból biztosítja. A támogatott projekt a geotermikus energiából történő villamosenergia-előállítással hozzájárul a kitűzött cél megvalósításához - hangsúlyozta az NFM.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4333354

Jelenleg az oldalon

7
Online