Nemcsak a katonai biztonság megteremtésére, hanem a bűnüldözésben, a határvédelemben, az időjárás előrejelzésben és a katasztrófahelyzetek kezelésére is alkalmazni lehetne a pilóta nélküli légi járműveket - mondta Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára egy budapesti konferencián csütörtökön.

E járművek gyártásának és alkalmazásának kérdései még szabályozatlanok, ezeket a tanácskozáson a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) az érintett szervezetek, hatóságok és szakértők bevonásával közösen kívánja megvitatni - mondta Győri Gyula, az NKH elnöke.

Győri Gyula elmondta: terveik szerint a második félévben eljuttatják a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak azt a szakmai anyagot, amely alapján ki lehet alakítani a jogi szabályozást.

A konferencián Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára elmondta, hogy a Magyar Honvédség életében is egyre fontosabb szerepet játszanak az UAV-k (Unmanned Aerial Vehicles), vagyis a pilóta nélküli légi járművek. Az afganisztáni misszióban is nagyban hozzájárultak a magyar csapatok munkájához - hangsúlyozta.

A HM államtitkára ezzel kapcsolatban megjegyezte: komoly reményeket fűznek ahhoz, hogy kiépül egy új iparág, amely magyar kutatásra épülve hazai gyártóbázisokon teremt munkahelyeket, és jó minőségű eszközökkel szereli fel a Magyar Honvédséget is.

Schváb Zoltán, az NFM közlekedési helyettes államtitkára szerint Magyarország vezető országgá is válhat a pilóta nélküli járművek fejlesztésében.

Mint a helyettes államtitkár felidézte, a pilóta nélküli gépek először a katonai repülésben jelentek meg, de nem csupán harcászati eszközként alkalmazhatók.

Hangsúlyozta: a március 15-i magyarországi rendkívüli időjárási helyzet rávilágított arra, hogy ezeknek a légi járműveknek természeti vagy ipari katasztrófák esetén is kiemelt a jelentőségük lehet, mivel alkalmazhatók erdőtűz megfigyelésére, árvízi vagy belvízi helyzet kezelésére, de arra is, hogy elzárt vagy veszélyeztetett területre élelmiszert, vagy gyógyszert juttassanak el.

A biztonságos alkalmazás feltételeit elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell megteremtenie, de a folyamatban fontos szerepet tölt be a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, valamint részt vállalnak a munkában az érintett hatóságok és civil szervezetek. A gyakorlatban is jól működő, nemzeti érdekeket szolgáló, megfelelő jogszabályt kell alkotni - hangsúlyozta az NFM helyettes államtitkára.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 918 581 megtekintés

Videó: 49 081 899 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057191

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh