Az IOR vatikáni bank nem egyházi olasz ügyfeleinek listáját kéri a pápai államtól az olasz kormány. Az olasz sajtó szerint csaknem négyszáz olasz birtokol vatikáni számlát tetemes összeggel anélkül, hogy ez után adót fizetne.

Az IOR nem egyházi olasz ügyfelei szeptemberig kapnak időt arra, hogy az adóparadicsomnak tartott vatikáni bankban őrzött pénzüket olaszországi pénzintézetbe helyezzék át - írta a Corriere della Sera olasz napilap vasárnap. Az áthelyezett összegek után adót kell fizetni, de az adótartozásra az olasz adóhatóság csak fele bírságot szab ki és az érintett ügyfeleket mentesítik az adócsalás vádja alól is. Az olasz államkassza jelentős bevételt vár. Az olasz ügyészség azt reméli, végre kiderül, ki tartotta évtizedeken át a pénzét a teljes névtelenséget biztosító vatikáni bankban, amelyre tavalyig a pénzmosásra vonatkozó nemzetközi pénzügyi előírások sem voltak érvényesek.

Olaszország februárban megállapodást írt alá Svájccal az ottani bankok olasz ügyfeleiről való információcseréről és most a banktitok hasonló feloldását várja a Vatikántól is.

Az IOR jelenlegi több mint 16 ezer ügyfeléből mintegy négyszázra teszik a nem egyházi olasz számlatulajdonosok számát. A Corriere úgy becsli, a négyszáz olasz ügyfél kétszer vagy háromszor ennyi számlát birtokol az IOR-nál. A számláikon levő pénz összege nem ismert, de a Corriere szerint "tetemes" vagyonról van szó. A feltételezések szerint többek között az olasz szervezett bűnözés is az IOR-ban mosta tisztára bevételeit.

Miután a Vatikán a pénzmosást és a terrorizmust finanszírozó államok fekete listájára került, a Banca d'Italia olasz jegybank 2013 január elsejétől felfüggesztette a pápai állam és Olaszország közötti pénzforgalmat. Befagyasztotta a Vatikán olasz bankszámláit is rajtuk 150 millió euróval.

Az IOR számláinak belső vatikáni átvilágítását 2013-ban XVI. Benedek indította el. Azóta a Vatikán több mint háromezer számlát zárt le "gyanús" tranzakciók vagy alvó számlák miatt.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4707034

Jelenleg az oldalon

4
Online