Élesen bírálta a Netanjahu-kormányt egy szombat esti tel-avivi baloldali tüntetésen Meir Dagan tábornok, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad volt főnöke.

A több tízezres, „Izrael változást akar” címmel megrendezett választási tömegtüntetésen Dagan azt mondta, hogy „Izrael megalakulása óta legsúlyosabb vezetési válságát éli” Benjámin Netanjahu hat éve tartó miniszterelnöksége következtében.

„Az ellenségtől nem félek, a vezetésünktől viszont tartok” - jelentette ki az izraeli titkosszolgálatot 2002 és 2012 között vezető biztonsági szakember. „Hiányzik a jövőkép, az iránymutatás és az eltökéltség, ínség van példamutató vezetésben. Félek a tétovázástól és a stagnálástól. És mindenek fölött félek az irányítás válságától” - hangsúlyozta.

„Benjámin Netanjahu hat egymást követő évben vezetett minket kormányfőként. Ebben a hat évben egyszer sem tett egy valódi lépést sem a térség arculatának megváltoztatására, egy jobb jövő kialakítására”- jelentette ki a „Bibit haza”, vagyis Benjámin Netanjahut hivatalából meneszteni kívánó szavakat skandáló tömegnek.

Dagan bírálta az elsősorban biztonságpolitikai tapasztalatát hangsúlyozó kormányfő szerepét a nyári Erős Szikla hadműveletben is. „Egész nyáron az óvóhelyeken ült Izrael népe, miközben több ezer rakétát irányoztak rájuk. Súlyos véráldozatot fizettünk egy hiábavaló hadműveletért, amely elrettentés és diplomáciai eredmények nélkül ért véget” - jelentette ki Meir Dagan.

A pártok képviselői nélkül megtartott civil rendezvényen a szervezők szerint nyolcvanezres tömeg vett részt. A rendezvényen felszólalt egy nyáron elesett alezredes özvegye is. Ő a tíz nap múlva esedékes parlamenti választások előtt arra kérte a szavazókat, hogy „amikor a szavazóurnákhoz járulnak, akkor arra adják voksukat, aki megpróbálja elejét venni egy következő háborúnak”.

Az ellenzéki tüntetésen felszólaló biztonsági szakemberek elsősorban Netanjahu védelmi politikájának hiányosságait bírálták. A szintén szót kapó aktivisták az elmúlt évek szociálpolitikáját ostorozták, így a közszféra leépítése miatt az oktatásban és az egészségügyben kialakult válságot, valamint a fiatalok lakáshoz jutásának ellehetetlenítését.

A tömegtüntetés helyszínére, Tel-Aviv központi Rabin terére a választások előtt három nappal, jövő szombat estére a jobboldal hirdette meg erődemonstrációját.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 736 megtekintés

Videó: 48 306 658 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921472

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh