Annak ellenére, hogy megszületett a GMO-élelmiszerek termesztését tiltó kormányzati döntés, és ismét megerősítették a magyarországi moratórium fenntartását 2009 márciusában, a hazai termékek nincsenek biztonságban. Az EU-ban félő, hogy megrendült a bizalom a hazánk számára előnyt jelentő „tiszta” termékek megbízhatóságát illetően, miközben egy esetleges hazai vetőmagpiaci átrendeződés is csak a szinte biztosan szennyezett, fekete vetőmag-szállítmányoknak kedvezne.

Jóval a vetés után, betakarítás előtt, hetente többször is hallani olyan esetről, amikor egy-egy magyar gazda földjén géntechnológiai úton módosított, elterjedtebb nevén GMO-terményt találnak. Ilyenkor – a kormány nem oly régen született döntése nyomán – a teljes terménymennyiséget meg kell semmisíteni. Jóllehet, ha a vizsgálati eredmények már korábban, netán a vetés előtt megszülettek volna, ma több piaci szereplőnek sokkal kisebb lenne a kára.

A késlekedés két szempontból is érthetetlen: egyfelől a minták már hosszú ideje, hozzávetőleg április óta érkeznek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MGSZH), ennek ellenére még mindig akad olyan tétel, amit nem vizsgáltak be. Másfelől a kormány részéről már tavasszal elhangzott a szándék a GMO-terményekkel kapcsolatos szigorításokról, ám a döntésre és annak bejelentésére csak a vetemény virágzása vagy már esetleges megtermékenyülése után került sor. Vagyis akkor, amikor már tényleg nagy kár érheti a gazdát, ha az éves várható terményét meg kell semmisíteni. (A bírságról már nem is beszélve.)

Pedig a kényszerű tárcsázás nem tűr halasztást. Legutóbb múlt pénteken érkezett hír génmódosított termény megsemmisítéséről: Somogyban húsz termelő mintegy 350 hektáros területén találtak GMO-szennyezett kukoricát. Az ilyen estekben azonban a tényleges vetésterületnél mindig nagyobb a veszteség; a somogyi területen például a 400 méteres védősávok (együttélési termesztési határ) miatt több lesz a ténylegesen kitárcsázandó növényi kultúra.

Továbbiak a HVG tegnapi cikkében: Kattintson ide...

Forrás: hvg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 375 025 megtekintés

Videó: 38 601 552 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5899063

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh