Róna Péter közgazdász a Krónikának azt mondta: át kell alakítani a devizahiteles szerződéseket és erre a bankokat törvényben kell utasítani.

A pénzügyi szféra világszerte túlnőtte a reálszférát, vagyis a gyárak, szolgáltatások, illetve a mezőgazdaság által ténylegesen alkotott gazdaságot. A rendszer egésze recseg és ropog, mivel a pénzügyi állomány jelentős részének nincs fedezete, és nem létezik tényleges árszabályozás a pénzügyi rendszerben – mondta Róna Péter. A szakember szerint, amíg az egyensúly nem áll helyre a reálszféra és a pénzügyi szféra között, nem indulhat növekedésnek a reálgazdaság.

Magyarországon sem tud talpra állni a gazdaság, „amíg a devizahitelek a nyakunkon vannak”, hiszen a magyar állampolgárok a keresetük túlnyomó részét törlesztésre fordítják – mutatott rá a közgazdász, aki szerint „nincs az a kereslet, amelynek segítségével a belföldi gazdaság beindulhat, ha minden odamegy a bankokba.”

Róna Péter abban látja a megoldást, hogy át kell alakítani a devizahiteles szerződéseket. Világossá kell tenni, milyen alapon számítják a törlesztőrészleteket, a kamatokat, és mi az alapja a bankok által felszámított díjaknak. Erre pedig a bankokat szerinte törvényben kell utasítani.

Például Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában számos bankot államosítottak. Angliában nemrég a hatóság 9,3 milliárd font kártérítést ítélt az adósok javára a bankokkal szemben, mert a hitelszerződések nem voltak megfelelőek – sorolta a példákat a közgazdász.

Róna szerint megoldást kell találni, mert nincs értelme a kérdést továbbra is a szőnyeg alá seperni és halogatni a döntést. „Az a kérdés, hogy meddig kell szenvednünk a helyzet miatt” – fogalmazott a szakértő.

Forrás: ingatlanmenedzser.hu

A témával kapcsolatban az EchoTV 2011. 08. 04-i adásában volt vendég Róna Péter közgazdász és Kroó János jogász. A "Kiút-többszemközt" beszélgetésének témája a svájci frank hitelezés. Mit lehet tenni, hogy megoldódjon a szinte megoldhatatlan probléma? Az adás ezen a linken tekinthető meg: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 531 565 megtekintés

Videó: 39 476 097 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5955742

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh