Felülvizsgálják a megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervet, és ennek során figyelembe veszik a folyamatosan fejlődő technológiákat, ugyanakkor a Magyarország által 2020-ra vállalt célkitűzés, a 14,65 százalékos megújulóenergia-részarány az energiafelhasználásban változatlanul megmarad - mondta Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közép-magyarországi szervezete Zöld energia 6. címmel rendezett országos konferenciáján Horváth Attila Imre az MTI-nek kifejtette: a kormány több program révén is támogatja a zöldenergia bevezetését Magyarországon. Az Új Széchenyi Tervben több programban is, illetve a zöld beruházási rendszerben pedig a kvótaértékesítésből finanszírozza a kormány az energiahatékonyságot szolgáló fejlesztéseket, illetve a megújuló energiák elterjesztését - mutatott rá.

Horváth Attila Imre elmondta: folyamatosan dolgoznak az energiahatékonyságot, energiamegtakarítást eredményező lehetőségeken, a 2014-2020-as tervezési időszakban is jelentős forrást kívánnak allokálni az állami intézmények számára az ilyen típusú fejlesztéseire a következő időszakra vonatkozó Környezet és Energia Hatékonysági Operatív Programban (KEHOP). Pontos összeget még nem lehet tudni, a tárgyalások folyamatban vannak az Európai Unióval - tette hozzá.

A lakossági épületek esetében is az energiahatékonysági felújítását, a zöldenergiával történő ellátását, a megújuló energiát elterjesztését az Európai Unió a jövőben is vélhetően támogatni fogja - tette hozzá.

Jelezte: várhatóan a nyár végére elkészül a nemzeti épületenergia stratégia, amely tartalmazza majd azokat a lakossági és középületeket, ahol az energiahatékonysági felújítással a legnagyobb energianyereséget lehet elérni, és ez alapján lehet majd a támogatási rendszereket kidolgozni. A tervek szerint a zöld energia, megújuló energia rendszer bevezetésének elősegítésére kormányzati honlapot is létrehoznak, ahol egyértelmű tájékoztatást, reklámszövegtől mentes útmutatást adnak majd a technológiai megoldásokról - mondta a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 707 057 megtekintés

Videó: 48 920 855 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025988

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh