A nyár derekán botanikusok indulnak országjáró gyűjtőtúrákra, hogy tovább gyarapítsák a jelenleg hozzávetően 2000 féle növény magvait őrző budakalászi gyógynövény-génbank élő tárházát.

Idén elsősorban Észak-Magyarország és Észak-Alföld erdői, mezői kerülnek terítékre - ismertette a menetrendet az MTI-nek Szatmáry Miklós, a gyűjteménynek helyet adó Gyógynövénykutató Intézet Kft. kutatásvezetője.

Egész Európában a Balkánt követően a Kárpát-medence növényvilága a leggazdagabb, mert olyan különleges biogeográfiai régiót alkot amelyben a kontinentális, a mediterrán és az atlanti tájakra jellemző flóra egyaránt fellelhető - mondta a szakember.

A génbankban is összegyűjtött sokféle növény pedig azért is igen értékes, mert az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar szó szerint ki van éhezve a növények természetes hatóanyagaira. A modern technikákkal a gyökerekből, a szárból, a termésből és a levélből nyert kivonatok mindhárom nagy ágazat számára fontos alapanyagul szolgálhatnak. A már forgalomban lévő készítmények mellett egy-egy új termék - élelmiszerszínezék, gyógyszer, szépítő arckrém - kifejlesztése gyakran éppen egy eddig ismeretlen növényi hatóanyag felfedezésén alapul - tette hozzá a kutató.

Az erdők, mezők virágai ezernyi ilyen értékes hatóanyagot rejtenek magukban, csak fel kell fedezni őket. Azonban a vadon termő növényeket alkotó rengeteg ismeretlen vegyület közül megtalálni a hasznosíthatót nem egyszerű feladat, ez a fajta kincsvadászat drága vizsgálatok, aprólékos elemzések sorát igényli - hangoztatta Szatmáry Miklós. A budakalászi gyógynövény-génbankban tárolt tételek közöl például eddig minden harmadik-negyedik fajta növénynél bizonyosodott be, hogy tartalmaznak értékes hatóanyagokat, köztük már a régi népi gyógyászatban is használt különféle telítetlen zsírsavakat.

A kutatásvezető ismertetése szerint itt őrzik például a lázcsillapító hatású nadragulya, a köszvényes rohamok fékezésére az orvosok által alkalmazott rózsaszínes, lilás virágú őszi kikerics, vagy a gyomorerősítésre javallott fehér üröm és tárnicsgyökér magvait. Értékesek a szívműködés szabályzására kifejlesztett gyógyszerek alapanyagául használt tavaszi hérics, piros gyűszűvirág magok is. Mindezek a természeti értékek a növénynemesítők, fejlesztő laboratóriumok számára hasznos forrást jelentenek.

A világ öt földrészén működő több ezer, közöttük jó néhány, a budakalászihoz hasonló gyógynövény-génbank a tudomány szolgálatában egymással is igyekeznek kapcsolatot teremteni, hogy kicserélhessék, megoszthassák gyűjteményük egy-egy tételét. A budakalászi génbank több mint kétszáz ilyen intézménnyel működik együtt. Jelenleg például indiai partner génbankkal különféle mákfajták magvait cserélik ki egymás között. A mezőket tarkító, pipaccsal rokon, a gyógyszergyártásban fontos alkaloid tartalmú ipari növény nemesítésében a budakalászi intézet már nemzetközileg is elismerést keltő eredményeket ért el - hívta fel a figyelmet Szatmáry Miklós.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 755 883 megtekintés

Videó: 48 954 564 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032369

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh