Szigorúbbá váltak a GMO-mentes termelés szabályai, kedden életbe lépett a genetikailag módosított szervezetektől mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó magyarországi rendelet - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Hangsúlyozták: az új rendelet lehetővé teszi, hogy külön jelölést kapjon a GMO-mentes élelmiszer, takarmány, az ezekből készült egyes összetett termékek, valamint a GMO-mentes takarmánnyal etetett állatoktól származó hús, hal, tojás, tej, illetve a GMO-mentes méz.

Kiemelték: a jelölés használata önkéntes, a jelölés használatához a termék előállítójának biztosítania és igazolnia kell, hogy az összetevők nem tartalmaznak genetikailag módosított elemeket. Állati eredetű termékeknél azt is, hogy az állatok GMO-mentes etetése az élelmiszerláncban nyomon követhető.

Közölték, a GMO-mentes jelöléssel ellátott növényi eredetű élelmiszer, illetve takarmány legfeljebb 0,1 százalékban tartalmazhat véletlenszerűen vagy technikailag elkerülhetetlen módon belekerült GMO-t.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az új jelölés nem sugallhatja, hogy a termék különleges érzékszervi vagy táplálkozási jellemzőkkel rendelkezik, továbbá azt sem, hogy az egészségre vagy a környezetre gyakorolt hatása kedvezőbb, mint azoknak a termékeknek, amelyeken nem szerepel a GMO-mentes jelölés.

A Nébih szerint mindez azért fontos, mert az európai uniós szabályozás szerint a termékeken nem kell feltüntetni, hogy GMO-t tartalmaz, ha a genetikailag módosított szervezet véletlenszerűen vagy technikailag elkerülhetetlen módon került bele az adott termékbe és mennyisége nem haladja meg a 0,9 százalékot. Azt sem kell jelölni, ha a húst, halat, tejet, tojást adó állatot GMO-s takarmánnyal etették.

Hangsúlyozták: Magyarország alaptörvénye szigorúan tiltja a genetikailag módosított növénykultúrák termesztését, az EU-s szabályozás szerint azonban, ha egy adott GMO-t tartalmazó élelmiszert az unióban engedélyeztek élelmiszercélú felhasználásra, akkor azt - az áruk szabad áramlása miatt - forgalomba lehet hozni az Európai Unió területén, így Magyarországon is. Ezeknél a termékeknél a GMO jelenlétére utalni kell. A hivatal szerint azonban ilyen élelmiszereket kereslet hiányában elvétve találni csak az üzletekben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 565 megtekintés

Videó: 48 299 827 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920647

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh