Megdöbbenéssel értesült a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetsége (CTOSZ) arról, hogy az Európai Bizottság (EB) közelmúltban nyilvánosságra hozott tervezete szerint 2015. szeptember 30-val megszűnne az uniós cukorkvóta-rendszer és a cukorrépa minimumára – áll az érdekképviselet közleményében. A szervezet kitartásra kéri a kvótafelszámolást ellenző Európa Parlamenti (EP) képviselőket, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternél pedig szorgalmazza, hogy „kőkemény” fellépéssel érje el az EB álláspontjának megváltoztatását.

Az EB javaslata azt jelenti, hogy a magyar gazdálkodóknak utoljára 2014-ben lenne a jelenlegi szabályozás szerint cukorrépa-termelési lehetőségük – hívja fel a figyelmet közleményében a CTOSZ. A bizottsági elképzelés ugyanakkor ellentétes az Európai Parlament júniusi döntésével, amely azt tartotta szükségesnek, hogy a mai kvótaszabályozás 2020-ig fennmaradjon – szögezi le a szervezet.

Az európai cukorágazat 2006-ban elindult szerkezetátalakítása során a cukorrépa minimumára 46,7 euróról tonnánként 26,3 euróra csökkent, miközben az úgynevezett cukorreform hatására a magyar cukorágazat a negyedére zsugorodott. A gazdálkodás csak 11,1 eurós tonnánkénti nemzeti támogatással és a Magyar Cukor Zrt. mintegy 4 eurós tonnánkénti éves termelési prémiumával volt fenntartható, mivel a gazdálkodás 40 eurós tonnánkénti cukorrépaár felett lehet versenyképes más növényekhez viszonyítva. Alapvetően az éghajlati adottságok - főként a mesterséges vízutánpótlás (öntözés) korlátozott lehetősége – játszik közre abban, hogy a cukorrépa-termelés szabadpiaci körülmények között nem versenyképes.

A közlemény szerint a CTOSZ kéri az Európai Parlament magyar képviselőit, hogy tartsanak ki az EP júniusi döntése mellett. Ezen kívül a hazai cukorágazat fennmaradása érdekében szorgalmazza, hogy Fazekas Sándor az agrárminiszterek tanácsában – „kőkemény érdekképviselettel” - érje el a bizottsági javaslat megváltoztatását – áll a CTOSZ közleményében.

Forrás: agromonitor.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4380473

Jelenleg az oldalon

2
Online