Megkezdődött hétfőn a Pannon Hőerőmű Zrt. tavaly decemberben újranyitott pécs-vasasi bányájában kitermelt szén értékesítése.

A társaság az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében azt írta: 5 évre évi 15 ezer tonna szén termelésére kaptak engedélyt, ez a környezet jelentős átalakítása, illetve a por- és zajterhelés növelése nélkül kitermelhető.

Hozzátették: a társaság alvállalkozója, a Neolit Kft. mostanra mintegy 3000 mázsa szenet fejtett ki és halmozott fel a Pécstől északkeletre található bányában, a vásárlók a kijelölt értékesítési helyeken, a bánya mellett, valamint egy tüzéptelepen juthatnak hozzá a fűtőanyaghoz.

"A vasasi szenet döntően a helyi lakosság tüzelőanyagának szánjuk, amely mind az importszénnek, mind az egyéb, folyamatosan dráguló energiaforrásoknak valós alternatívája lehet" - idézték a Pannon Hőerőmű elnök-vezérigazgatóját, Péterffy Attilát.

A cégvezető hozzátette: olyan árat határoztak meg, amely mindenki számára megfizethető, versenyképes a piacon található más tüzelőanyagok árához képest.

A Pécs-Vasason külszíni fejtéssel kitermelt, úgynevezett nyers aknaszén fűtőértéke 3000-3600 Kcal kilogrammonként, ami nagyjából egyezik fél köbméter földgázéval és két kilogramm tűzifáéval - olvasható a Pannon Hőerőmű közleményében.

A Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonosa, a Veolia Zrt. elnök-vezérigazgatója, Palkó György, a bánya decemberi újranyitását megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy négy éve indították el a tíz esztendeje bezárt fejtés újbóli megnyitásához szükséges engedélyeztetési eljárást, miután a szén világpiaci ára ezt indokolttá tette. A területen még mintegy 3 millió tonna ásványvagyon termelhető ki komolyabb ráfordítás nélkül, külszíni fejtés útján. Az akkor a sajtó rendelkezésére bocsátott tájékoztatóból kiderült: a környezetvédelmi hatóság határozata megerősíti, hogy a vasasi szénbánya újranyitása nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem a környéken élő emberek egészségére. A tervezett széntermelési volumen az engedélyek alapján egyelőre kevesebb, mint tizede a bányabezárás előtti mennyiségnek, és azt egy már meglévő külfejtéses bányából fejtik majd ki, amely távol esik a lakóövezetektől. A bányatelken a becslések szerint a kitermelhető szénvagyonból 100 ezer tonnányi jelentősebb környezeti beavatkozás nélkül elérhető. A kitermelés tervezett volumene, amennyiben kedvezőek mind a piaci, mind a környezeti visszajelzések, és a lakosság is támogatja a szénbányászat bővítését, néhány éven belül akár meg is sokszorozható.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 811 megtekintés

Videó: 47 966 736 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887438

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh