Az emberi fogyasztásra szánt ételek harmada, évente csaknem ezermilliárd dollár értékű étel kerül a hulladékba világszerte, ennek csökkentése érdekében partnerségi megállapodást írt alá az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) és a Nagybani Piacok Világszövetsége (WUWM).

A megállapodást a Budapesten rendezett WUWM kongresszuson írták alá, amelyet a Budapesti Nagybani Piac, valamint a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága rendezett múlt csütörtökön.

A szervezők az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben ismertették: a Budapesti Nagybani Piac is ezen elvek mentén tervezi élelmiszer-biztonsági együttműködések létesítését, elsőként a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.

A közlemény szerint a megállapodás keretében olyan eljárásokat dolgoznak ki, amelyek növelik a városi piacok logisztikai hatékonyságát, valamint csökkentik és kezelik is a szektorban keletkező élelmiszer-hulladékot.

A közlemény idézi Donald Darnallt, a WUWM igazgatótanácsának tagját, aki elmondta: a vizsgált nagybani piacok közel 60 százaléka szerint a következő öt évben az élelmiszer-hulladék kezelése jelenti a legnagyobb kihívást.

Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a Budapesti Nagybani Piac számos olyan rendezvényt és egyesületet tervez támogatni, amelyek a feleslegessé vált, de még felhasználható, illetve fogyasztható élelmiszereket hasznosítják. Hozzátette: a piac támogatja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület június 4-én megrendezendő, Esélyt az ételnek nap elnevezésű rendezvényét, amellyel az élelmiszer-feleslegek problémakörére hívják fel a figyelmet.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 828 megtekintés

Videó: 48 316 644 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923110

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh