A NATO új parancsnoki központokat hoz létre, mégpedig Magyarországon és Szlovákiában - jelentette be csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Az atlanti szövetség tagországainak aznapi védelmi miniszteri üléséről tartott sajtótájékoztatóján a főtitkár elmondta: "a Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában".

A védelmi miniszterek tanácskozásán értesülések szerint egyetértés született arról, hogy az orosz fenyegetés miatt, az elrettentés jegyében több száz NATO-katona tartózkodik majd folyamatosan lengyelországi és balti államokbeli kiképző központokban.

Michael Fallon brit védelmi miniszter kijelentése szerint a nyugati szövetségnek választ kell adni a folytatódó orosz provokációkra és agressziós cselekményekre, így az Ukrajnával szembeni orosz katonai fellépésre. Stoltenberg elmondta, hogy a britek pótlólagos erőket bocsátanak a NATO rendelkezésére, a keleti tagországokban levő szövetséges katonai jelenlét növelésére.

A NATO Lándzsahegy néven emlegetett, rendkívül gyorsan - mindössze néhány napon belül - bevethető katonai kontingenst alakít ki, amelynek a vezetését egyes tagországok rotációs alapon látják el. A Lándzsahegy létrehozásában jelentős szerepet játszanak a németek, akik egyébként 2019-ben fogják ellátni a soros irányító szerepkört.

Ugyancsak egyetértés mutatkozik a NATO-tagországok között abban, hogy meg kell teremteni a képességeket a NATO délkeleti szárnyán található Törökország hatékonyabb védelmezésére, tekintettel Oroszország újkeletű szíriai katonai fellépésére. Stoltenberg aggodalmat keltőnek minősítette a szíriai konfliktusba történő orosz beavatkozást.

A védelmi miniszterek ülésén elhangzott, hogy a NATO gyorsan bevethető erőinek szükség esetén készen kell állniuk az esetleges törökországi alkalmazásra is. A korábban Törökország szíriai határának közelében telepített Patriot légvédelmi rakétarendszereket ugyanakkor - a hollandok és az amerikaiak után - hamarosan a németek is leszerelik. Egyelőre nem világos, hogy más NATO-tagországok pótolják-e ezt a légvédelmi képességet hasonló eszközökkel.

Székesfehérvár polgármestere szerint a NATO parancsnoki központ (NFIU) komoly presztízsértékkel bír a város számára

Az MTI megkeresésére csütörtökön adott önkormányzati tájékoztatás idézi Cser-Palkovics Andrást (Fidesz), aki hangsúlyozta: Székesfehérvár katonaváros, hagyományosan kötődik a honvédelem ügyéhez. Ezt erősíti a most tervezett központ városbeli kialakítása - tette hozzá.

A városvezető felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen nemzetközi NATO szervezeti elem Magyarországra még nem települt.

A védelmi miniszterek ülésének eredményeiről tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg elmondta: "a Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában".

Az önkormányzati ismertetés szerint Cser-Palkovics András tájékoztatást kért a Honvédelmi Minisztériumtól (HM) a városban létesülő parancsnokságról.

Forrás: hirado.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 390 megtekintés

Videó: 47 974 920 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888102

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh