Mégpedig a jégtakaró olvadása miatt, így még nehezebb megjósolni a trendet.

A téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy a klímaváltozás részeként a sarki jégtakaró olvadása a tengerszint emelkedését eredményezi, ráadásul globális szinten. Legutóbb arról olvashattunk, hogy a vártnál stabilabbnak bizonyult a kelet-antarktiszi jégtakaró, most azonban egy új tanulmány szerint a trend felvázolása minden korábbinál nehezebb lesz.

A részletes anyag összeállítói szerint ez annak köszönhető, hogy a tengerszint emelkedésével egy időben ugyanezen tengerek (és óceánok) süllyedésnek is indultak, mivel a jégtakaró olvadásával egyre nagyobb tömeg nehezedik a fenékre. A szakemberek azzal már korábban is tisztában voltak, hogy ez a folyamat beindult, de még csak kísérletet sem tettek arra, hogy felmérjék az eddig lezárult szakaszt, illetve valamilyen valószínű pályát vázoljanak fel a folytatással kapcsolatban. A tanulmány most azt állítja, hogy 1993 és 2014 között évente pontosan 0,1 mm-rel süllyedtek az óceánok világszerte, vagyis az említett időszakban 2,1 mm-rel került lejjebb a tengerfenék – globális szinten, ami valójában óriási változást jelent, még ha ez a szám önmagában nem is tűnik jelentősnek.

Mivel ez a két folyamat egyszerre zajlik, a kutatók számára rendkívül nehéz lesz bármilyen előrejelzés elkészítése – szinte lehetetlen megjósolni, hogy a klímaváltozás eredményeként miként változik majd a tengerszint, vagyis további (és valószínűleg csaknem folyamatos) mérésekre lesz szükség, amit a jövőben is az óceánokat figyelő szenzorokkal, valamint műholdas megfigyeléssel kell majd elvégezni, ahogy az a most közzétett tanulmány esetében is történt. A tengerparti közösségek számára ez persze még nagyobb kockázatot és még bizonytalanabb jövőképet jelent, bár remélhetőleg a szakemberek a komplexebbé váló képet is kellő részletességgel tudják majd felvázolni számunkra.

A tömeg újraelosztásával várhatóan további munkák jelennek meg a jövőben, ezekről igyekszünk majd mi is beszámolni.

Forrás: sg.hu / onlinelibrary.wiley.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 179 megtekintés

Videó: 47 974 612 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888076

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh