Lezárult a tamási önkormányzat geotermikus energiahasznosítási projektje, amelynek keretében a Tolna megyei városban több mint egymilliárd forintból termálvizes fűtési rendszert építettek ki.

A projekt szerdai zárórendezvényén Porga Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az új fűtési rendszer segítségével 16 ezer gigajoule, korábban földgázból nyert energiát takarít meg a település, és ezzel nagy lépést tett az önellátó várossá válás felé.

Az 1,092 milliárd forintos beruházással, 50-50 százalékos európai uniós és hazai támogatással megépült, jelenleg próbaüzem alatt álló rendszerrel a 8200 fős város 17 középületét fűtik - tette hozzá.

Ismertetése szerint a 2014. decemberben indult kivitelezés során egy percenként 1200 liter kapacitású, 830 mély kutat fúrtak, amelyből 47 Celsius fokos termálvizet termelnek ki. A melegvizet 4,7 kilométer hosszan lefektetett távvezetéken juttatják el az intézményekhez.

Jelenleg termálvízzel fűtik Tamásiban egyebek között a polgármesteri hivatalt, a művelődési házat, a Würtz Ádám Általános Iskolát, a Béri Balogh Ádám Gimnáziumot, és csatlakoztatták a rendszerhez a Gyulaj Zrt. irodaházát, a járási hivatal, a rendőrkapitányság, a rendelőintézet épületeit is.

Az önkormányzat az intézmények fűtési költségének 60 százalékát takarítja meg, a nem önkormányzati intézmények 20 százalékkal olcsóbban fűthetnek az alternatív rendszerrel.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4431185

Jelenleg az oldalon

9
Online