Mintegy hatmillió vonuló madarat számláltak idén az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevői, akik október első hétvégéjén rögzítették megfigyeléseiket Európában és Közép Ázsiában.

Az idei akcióban 40 ország madártani szervezete, köztük Magyarország BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Az összesített eredmények alapján több mint ezer helyszínen 24 ezernél több résztvevő 5,8 millió madarat figyelt meg - közölte az MME szerdán az MTI-vel.

Magyarország ismét jól szerepelt az országok közötti játékos versenyben: a résztvevők tekintetében az első, a helyszínek számát tekintve a harmadik, a látott madarak számlálásában ötödik helyen végzett. A legtöbb helyszínről a hollandok végeztek megfigyeléseket, a legtöbb madarat pedig a svédek rögzítették.

A leggyakoribb három madárfaj Magyarországon a seregély, a füsti fecske és a nyári lúd volt. Az idei legérdekesebb megfigyelés a Hortobágyról érkezett, ahol a Magyarországon ritka vendégként számon tartott rózsás gödényt látták. A legtöbb megfigyelési helyszín Budapesten, míg a legtöbb résztvevő Fejér megyében volt, a legtöbb madarat pedig Baranya megyében látták.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 651 793 megtekintés

Videó: 48 854 210 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7015337

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh