Szeptembertől a jelenlegi, valamivel több mint két óráról egy órára rövidül a banki átutalások ideje, és az eddigi öt elszámolási ciklus helyett tíz lesz naponta - idézte fel Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A jelenlegi jogi határidő 4 óra az átutalások esetében, azonban most gyakorlatilag 2 óra 5 perc alatt megtörténik. Felidézte: a központi elszámoló rendszert működtető Giro Zrt-t az MNB tavaly megvásárolta a bankszektortól azért, hogy további fejlesztéseket tudjon elvégezni.

A központi elszámoló rendszer fejlesztésének köszönhetően rövidül az utalás ideje, illetve nő az elszámolási ciklusok száma. A komplex fejlesztésben a Giro Zrt., az MNB és a bankok vesznek részt.

Bartha Lajos arról is beszélt, hogy az elektronikus fizetések alapján Magyarország a középmezőny alján foglal helyet az európai összehasonlításban. A felmérések szerint Magyarországon mintegy 3,8 milliárd fizetési tranzakció van egy évben, ennek 80 százaléka készpénzben zajlik. Ez Skandináviában a fordítottja, ott a készpénz aránya mindössze 20 százalék. Rámutatott arra: ha a skandináv modell szerint fizetnénk Magyarországon, az nagyjából évi 100 milliárd forintos megtakarítást eredményezne.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 087 megtekintés

Videó: 48 280 507 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918753

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh