Az orosz parlamentben egy új törvényjavaslat büntetőjogi eljárás alá vonná az egészségre és környezetre káros GMO-termékek gyártóit, - a csütörtökön beadott javaslat súlyos büntetéseket szabna ki nem csak a gyártóra, de azokra a kormánytisztviselőkre is, akik nem tudják kontroll alatt tartani a géntechnológiát alkalmazó vállalatokat.

Különösen szigorú eljárás alá vonnák azokat a cégeket, melyek részt vesznek betiltott GMO-technológiák Oroszországba csempészésében, - az ilyen eseteket a tömeges áldozatokat követelő terrorcselekményekkel egy kategóriába helyeznék és annak megfelelő büntetéssel sújtanák.

"Terrorcselekmény elkövetésekor általában csak néhány ember sérül meg súlyosan. A GMO használata viszont száz és ezerszámra hozhatja az áldozatokat. A következmények is jóval súlyosabbak. A büntetést ennek megfelelően kell szigorítani" - mondta Kirill Cserkasov, az Állami Duma mezőgazdasági bizottságának tagja. Az orosz büntetőjog legkevesebb 15 év börtönbüntetést ír elő terrorcselekmény elkövetése esetén. A legmagasabb kiszabható büntetés a tényleges életfogytiglan.

Oroszország a WTO-ba belépéskor engedélyezte egyes genetikailag módosított növényfajták használatát. Idén áprilisban azonban a Medvegyev-kormány bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik az összes génmódosított növény termesztését az ország területén és beszüntetik a GMO takarmányok importját, mivel nincs lehetőség annak ellenőrzésére, hogy hosszú távon károsak-e az egészségre. Az egyes génmódosított fajtákról valós hatástanulmányokat készíteni csak évtizedek alatt lehetne, amihez a megfelelő elszigetelt környezetet is biztosítani kell, mivel hatásuk a táplálékláncba bekerülve is csak hosszú távon mutatkozik meg.

Forrás: hidfo.net Kattintson ide...

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Orosz valóságshow: GMO kísérlet élőben Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 750 302 megtekintés

Videó: 48 951 595 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031906

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh