A NATO mint szervezet nem tud segítséget nyújtani Ukrajnának felderítésben és felszerelésben, az ilyen igényeket a tagországok egymás közötti kapcsolataiban kell megvizsgálni - közölte a pozsonyi kül- és biztonságpolitikai konferencián csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

"A NATO-nak mint szervezetnek nincsenek felszerelései, nincs hírszerzése. Ezek olyan kérdések, amelyeket kétoldalú alapon kell megvizsgálni" - mondta a főtitkár a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Emlékeztetett: a katonai szövetség úgy döntött, hogy megerősíti partnerségét Ukrajnával a haderőreform, a fegyveres erők korszerűsítése, a kölcsönös együttműködés fejlesztése területén, beleértve Ukrajna részvételét a hadgyakorlatokon.

"Feltételezem, hogy a jövőben többet is tudunk tenni. De különbség van a NATO-tagság és a partnerség között. A kollektív védelem a washingtoni szerződés 5. cikke szerint csak a tagországokra vonatkozik" - hangsúlyozta Rasmussen.

Ukrajna márciusban átadott a NATO-nak egy listát, amely azokat a katonai-műszaki eszközöket tartalmazza, amelyekre az országnak szüksége lehet. Andrij Descsicja ügyvivő külügyminiszter leszögezte, hogy nem fegyverekről van szó.

Rasmussen Romániában: a NATO képes megvédeni területének minden egyes darabját

A NATO felkészült arra, hogy megvédje területének minden egyes darabját - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a román közszolgálati televíziónak (TVR) adott interjúban.

Rasmussen csütörtök este érkezett Bukarestbe, és pénteken az ukrajnai válság fejleményeiről és a NATO ezzel kapcsolatos óvintézkedéseiről tárgyal a román vezetőkkel.

A NATO-főtitkár szerint az Ukrajna elleni orosz "illegális katonai műveletek" új, aggasztó helyzetet teremtettek Európában, amire a NATO a kollektív védelem megerősítésével reagált: repülőgépei Románia és Lengyelország légterében járőröznek, megerősítette jelenlétét a Fekete- és a Balti-tengeren.

"Minden intézkedésünk defenzív jellegű. Fegyveres erőinknek minden eshetőségre fel kell készülniük, ugyanakkor ez világos figyelmeztetés a potenciális agresszoroknak, hogy eszükbe se jusson egy NATO-szövetségest megtámadni" - hangoztatta Rasmussen a TVR-nek adott interjúban.

A főtitkár rámutatott: a NATO-nak alapelve, hogy egy tagország elleni támadást az összes szövetséges elleni támadásnak tekint. Hozzáfűzte ugyanakkor: különbség van a NATO-tagállamok és a partnerországok között. A NATO Ukrajnával és Moldovával is partneri viszonyban van, együttműködik velük haderejük korszerűsítésében, lehetővé teszi számukra a NATO-hadgyakorlatokon való részvételt - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy erősödik-e az orosz kémtevékenység az Észak-atlanti Szövetségben, Rasmussen azt mondta: nem zár ki semmit, hiszen "kifinomult, újszerű" hadviselési technikákat tapasztalt Oroszország részéről.

"Láthattuk, hogy Oroszország illegális katonai műveleteket hajtott végre a Krím félszigeten, ugyanakkor titkosszolgálati ügynökök segítségével destabilizálta a térséget, hogy ürügyet teremtsen a beavatkozásra, a Krím illegális annektálására" - tette hozzá Rasmussen.

A védelmi költségvetés növelésének szükségességét firtató kérdésre a NATO-főtitkár azt mondta: miközben Oroszország 10 százalékkal növelte védelmi költségvetését az utóbbi öt évben, a NATO-szövetségesek csökkentették katonai kiadásaikat, adott esetben akár 40 százalékkal is. "Ezt a tendenciát meg kell fordítani, a védelemi beruházásokat növelni kell" - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4564571

Jelenleg az oldalon

8
Online