A területtel foglalkozó szakemberek jól tudják, hogy a Föld forgása nem egyenletes, legalábbis annak sebességét illetően, emiatt meglehetősen gyakran kényszerülünk az órák módosítására.

A pontos időkövetés érdekében nemcsak szökőévekre van szükség, olykor egy-egy másodpercet is hozzáadnak az órák állásához, viszont most jó eséllyel egy ezzel ellentétes lépésre is szükség lehet.

A párizsi székhelyű International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) felelős eldönteni, hogy mely évek utolsó napján adnak hozzá egy másodpercet az órák állásához, a döntés viszont nyilván a Föld forgásának sebességétől függ, amely akár ellenkező irányba is kilenghet.

Jelenleg nem tervezik az újabb másodperc hozzáadását, amit az támaszt alá, hogy a rendkívül érzékeny mérések szerint a tavalyi évben általában gyorsabban forgott bolygónk a szokásosnál, az eltérés pedig egyesek szerint olyan jelentős volt, hogy felmerül az órák ellentétes irányú módosítása, bár erről hivatalos körökben egyelőre nem beszélnek.

A pontos megfigyelések 1970 körüli elindulása óta erre nem volt példa, mivel a Föld esetében inkább egy elnyújtott lassulásról beszélhetünk, viszont a tavalyi év nem ezt a menetrendet követte.

A mérésekből az rajzolódik ki, hogy az átlagos napnál (ami 86400 másodpercet tesz ki) 2020-ban több nap is rövidebb volt, mégpedig a némileg gyorsabb forgás eredményeként. A korábban, még 2005 során felállított rekordot 28 esetben döntöttük meg, a legrövidebb napnak pedig július 19. bizonyult, amikor is az átlagnál 1,4602 milliszekundummal rövidebb volt a teljes periódus.

Ez persze nem befolyásolta életünket, viszont az idei évre azt vetítik előre, hogy a csillagászati értelemben vett nap hossza 0,05 milliszekundummal lesz rövidebb az átlagnál, ez pedig a teljes év alatt 19 milliszekundumos eltéréshez vezet majd a csillagászati időben.

A szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy mennyiben lesz szükség az egy teljes másodperc levonására. Eddig nagyjából másfél évenként adtak hozzá egy-egy másodpercet az általunk mért időhöz, az ellentétes irányú mozgást a további gyorsulás kényszerítheti majd ki.

Forrás: sg.hu / timeanddate.com / nist.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 244 058 megtekintés

Videó: 47 375 120 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6764848

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh