Megszűnik a sötétben botorkálás Komlón. Átprogramozták és helyenként kicserélték a közvilágítást vezérlő berendezéseket, így a lámpák fel-le kapcsolása ezentúl jobban igazodik a valós fényviszonyokhoz.

Számos kérés és panasz érkezett a helybéliektől a komlói önkormányzathoz azzal kapcsolatban, hogy az utcák közvilágítása nem a megfelelő időpontban kapcsol be vagy ki. Ezért a kora hajnali és az esti órákban vannak olyan időszakok, amikor sötétben kellett közlekedni, növelve a balesetek kockázatát. A probléma különösen az óraátállítások előtt volt érezhető, amikor a forgalmas órákban leszálló sötétséget csak késéssel követte a lámpafény.

A problémát felismerve a város az elmúlt két hónapban átalakította a közvilágítás rendszerét. A város legnagyobb részén már rádiófrekvenciás vezérléssel működnek a lámpák, köszönhetően az elmúlt évek több százmilliós fejlesztéseinek. Ezek során ugyanis nem csak a lámpatesteket cserélték fényesebb és energiatakarékosabb LED-ekre, de többnyire a háttérelektronikát is frissítették. A rádiófrekvenciás kapcsolók egy központból küldött jel segítségével, egységesen kapcsolják fel és le a lámpákat városszerte. Eddig volt 10 olyan körzet, ahol ún. alkonykapcsoló, vagyis saját fényerősség-mérővel rendelkező berendezés működtette a közvilágítást. Ezeket az elavult és pontatlan műszereket is rádiófrekvenciás eszközökre cserélték a közelmúltban.

És miért is lesz kedvezőbb ez a megoldás? „A központi vezérlés az egész városban egyszerre tudja működtetni a lámpákat. A ki- és bekapcsolások időpontjait a napkeltékhez és napnyugtákhoz igazodva határoztuk meg, így a korábbinál jobban alkalmazkodnak a valós fényviszonyokhoz. Este például negyed órával hamarabb kapcsolnak be, mint korábban” – foglalta össze Polics József polgármester. „Az egységes vezérlés október első hetétől működik, remélhetőleg a komlói emberek nagyobb megelégedésére. Azonban ha a panaszok a próbaidőszak után is megmaradnak, akkor szükség szerint újra felülvizsgáljuk a lámpák vezérlését” – tette még hozzá.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 548 megtekintés

Videó: 48 316 414 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923084

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh