A páciens zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet ültettek be egy beteg lábába Izraelben, a világon elsőként - számol be a Jediót Ahronót napilap szerdai száma.

Az úttörő sebészeti beavatkozást Afula város Haemek kórházában végezték el kedden.
   
A 44 éves páciensnek, aki egy közeli kibuc lakója, nyolc hónappal ezelőtt egy autóbaleset után eltávolították a sípcsontja egy részét.
   
A páciens zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet visszainjekciózták a sérült lábszárba, hogy segítségével regenerálódjon a hiányzó csontrész.
   
Az eljárást a Bonus BioGroup izraeli biotechnológiai cég fejlesztette ki. A zsírsejtek közül kiválogatták azokat, amelyek szövet és vérerek generálására képesek, ezeket egy bioreaktor nevű eszköz segítségével növeszteni kezdték.
   
A bioreaktorban az emberi szervezetre jellemző, optimális körülmények között folyhat a csontregeneráció.
   
Két hét után csontszövet jön létre, amit a páciensbe lehet ültetni, hogy ott tovább növekedve kipótolja a hiányzó csontot.
   
"Több ezer apró, élő csontrészecskét növesztettünk, amit beinjektáltunk a lábszárnak abba a részébe, ahol hiányzott a csont. A csontdarabok itt összekapcsolódnak egymással és működő csontot hoznak létre" - mondta el Sai Merecki, a cég igazgatója.
   
A műtétet a Haemek kórház ortopédiai és rehabilitációs osztályának vezetője, Nimrod Razen végezte. A Jediót Ahronótnak elmondta, hogy a páciens sípcsontja magától nem regenerálódott volna.
   
"Hat hét alatt a csont visszanő és ismét normálisan fog működni. Ma ezzel képesek vagyunk arra, hogy laboratóriumban bármilyen csontot növesszünk, az eljárás teljes fordulatot hoz az ortopédiában" - tette hozzá.
    
Az orvos szerint a beavatkozás idős, csontritkulásos és rák miatt amputált betegeken is segíthet, sőt a jövőben a törpenövésűeket is több tucat centiméterrel magasabbá tudja majd tenni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 688 megtekintés

Videó: 47 966 649 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887434

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh