Az uniós kvóta kivezetése után összehangolt munkára van szükség a hosszú távon fenntartható magyar cukoripari termelés érdekében - nyilatkozta a Magyar Idők hétfői számában Berki Gyula, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke

Berki Gyula elmondta: a Kaposváron működő egyetlen magyarországi cukorgyár tonnánként 26,29 eurós minimál árat fizet a termésért, amelyet 1 eurós kompenzációval egészít ki a felvásárló.

A szakember hangsúlyozta, hogy a termelők korábban ígéretet kaptak arra, ha a gyárnak sikerül az idén növelnie az értékesítésből származó bevételét, abból a cukorrépa-termelőknek is juttat majd. A répatermesztők így mintegy 2,5 milliárd forintnyi termeléshez kötött támogatáshoz jutnak hozzá decemberben, amely hektáronként 160 ezer forintot jelent.

Felhívta a figyelmet arra, az uniós szabályozás szerint Magyarországnak jelenleg kicsivel több mint 100 ezer tonnás cukorkvótája van. A korlátozás 2017-es kivezetése után a szabad piac feltételei szerint termelhet a magyar gyár, ahol nemrég adták át a mintegy hétmilliárd forintból megépült 7000 négyzetméteres cukorcsomagoló üzemet, amelynek kapacitása többszöröse a jelenlegi termelésnek.

Berki Gyula szerint a termelés hosszú távon csak akkor lesz fenntartható és bővíthető, ha javul az együttműködés a répatermesztők, a felvásárló cukorgyár és az egyéb beszállító cégek között. "Enélkül nem várható előrelépés a hazai cukoriparban" - hangsúlyozta az elnök.

Forrás: MTI