A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összeírja ez év június 1-je és november 30. között a Magyarországon található gyümölcsös ültetvényeket, gyümölcsfával beültetett területeket - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

Az összeírásra azért van szükség, mert az ültetvények felmérése pontos és részletes adatokkal szolgál a gyümölcsösök adottságairól, valamint hozzájárul a termelés és a kínálat középtávú kilátásainak meghatározásához.

A gyümölcsösök statisztikai felmérésére az Európai Unió kötelezi a tagállamokat, így Magyarországot is. A közösségi támogatások elnyeréséhez is szükség van az összeírásra. Az adatok felhasználásával az unió szabályozni tudja a gyümölcspiacot és a termények értékesítését. A tagállamoknak 2012-ben - majd azt követően ötévenként - kell a statisztikai felmérést elkészíteniük.

A lajstromban a gyümölcsfával betelepített területek legalább 95 százalékának szerepelnie kell. Az adatokban a 68 százalékos megbízhatósági szint mellett országosan legfeljebb 3 százaléknyi lehet a mintavételi hiba.

Magyarországon a gyümölcsös ültetvényt használók több mint 98 százaléka egyéni gazdálkodó, akik az összes gyümölcsös terület közel háromnegyedén termelnek. A felmérés négy gyümölcsfajra - alma, körte, őszibarack, kajszibarack - terjed ki, az unió Magyarországot ezeknek a gyümölcsfajoknak az összeírására kötelezi - tartalmazza a VM közleménye.

Forrás: MTI

Kapcsolódó hírünk:

Drónokkal figyelnék az európai farmokat Kattintson ide...

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3271394

Jelenleg az oldalon

18
Online