Az első fél évben 2850 háztartási méretű kiserőmű (hmke) létesült, beépített teljesítményük több mint 22 megawatt, a berendezések szinte mindegyike napelemes - közölte honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A hmke-rendszerek számáról és kapacitásáról készített jelentés szerint az első negyedévben 1026 berendezés jött létre 7,04 megawatt beépített teljesítménnyel. Közülük 12 földgázt hasznosít, 28 szélenergiára épül, a többi napelemes, átlagos beépített teljesítményük 6,8 kilowatt.    

Területi eloszlásuk nagyjából egyenletes, a legnagyobb új teljesítmény (1739 kilowatt) az Elmű területén létesült - közölték.   

A jelentés szerint a második negyedévben 1824 hkme csatlakozott a hálózatra 12,05 megawatt beépített teljesítménnyel. A berendezések kivétel nélkül napelemesek, átlagos beépített teljesítményük 6,6 kilowatt. A teljesítmény a második negyedévben is az Elmű területén emelkedett a legnagyobb mértékben, negyedéves összehasonlításban viszont az E.ON észak- és dél-dunántúli területén volt a legnagyobb arányú a teljesítménybővülés. Kiemelték azt is, hogy az első negyedévhez képest a másodikban 71 százalékkal emelkedett a csatlakozott teljesítmény.       

Az első két negyedév adatai alapján a MEKH arra számít, hogy a hmke-berendezések idei teljesítménybővülése felülmúlhatja a tavalyit. Felidézték, hogy 2016 végén majdnem 20,5 ezer hmke csatlakozott a villamosenergia-hálózathoz 165 megawatt beépített teljesítménnyel.    

Az új kiserőművekről beérkező adatokat a hivatal mostantól negyedévente közzé teszi - olvasható a jelentésben.

 

Optimum Solar: olcsóbb lehet a naperőművek építésére

Olcsóbb lehet egy kis teljesítményű naperőmű építése, miután eltörölték a rájuk kivetett földvédelmi járulékot - hívja fel a figyelmet a napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó Optimum Solar.

A cég az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a korábbi szabályozás szerint naperőművek létesítése esetén földvédelmi járulékot kellett fizetni, amelyet a termőföld aranykorona-értéke, illetve minősítési osztálya alapján állapítottak meg.    

A Magyar Közlönyben nemrég megjelent törvénymódosítás szerint a járulékot eltörölték, amit Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője jó szakmai döntésnek tart.    

A cég számítása szerint az intézkedésnek köszönhetően hektáronként 2-3 millió forinttal kerülhet a naperőművek létesítése.    

Mivel egy 0,5 megawatt (MW) teljesítményű kiserőmű területigénye körülbelül másfél hektár, így akár 3-4 millió forintot takaríthat meg a befektető - tették hozzá.   

Az Optimum Solar várakozásai szerint a lendületes hazai naperőmű-építés folytatódik, ehhez hozzájárul a mostani törvénymódosítás.    

Az Optimum Solar eddig közel 90 településen több mint 200 napelemes rendszert telepített, 2017-ben 20 darab 0,5 megawattos  kiserőművet adott át. Az Optimum Solar értékesítésének nettó árbevétele 2016-ben 857,7 millió forint volt, idén 4,5 milliárd forint árbevételre számítanak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 700 megtekintés

Videó: 47 969 811 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887686

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh