Amennyiben a vírusokat készítő szakembereket le lehetne tartóztatni, összeomlana a globális kártevő-kereskedelem. Troels Oerting, az Európai Kiberbűnözés Elleni Központ (EC3) vezetője elmondta, hogy világszerte 100 kiváló programozó látja el vírusokkal és más kártevőkkel a szervezett kiberbűnözést. Ezek a szakember jobban vannak felszerelve, mint a hivatala és korlátlanul készíthetik, illetve terjeszthetik az országhatárokon átnyúlóan is a különböző kártékony programokat. Mindez gyorsabban történik annál, hogy az Europol lépést tudna tartani velük.

Az Europol irányítása alá tartozó EC3 fő feladata az, hogy koordinálja és támogassa a különböző európai intézmények kiberbűnözés elleni munkáját. Együttműködnek az Európán kívüli bűnüldöző szervekkel is, például a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI). Az orosz hatóságokkal ugyanakkor nem mindig egyszerű kooperálni, de a helyzet folyamatosan javul. A programozókat nehéz elkapni, mert a többségük orosz nyelvterületen tartózkodik. Oerting szerint amennyiben sikerülne őket letartóztatni, akkor a globális kártevő-kereskedelem összeomlana. A szakember attól tart, hogy nőni fog a bűnözőknek segítő szoftverfejlesztők száma.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az alvilági csoportok és bandák online fórumokon vásárolják meg a programozók által megalkotott termékeket. A vevők többsége egyáltalán nem ért a programozáshoz, ugyanakkor Oerting szerint bárki kiberbűnözővé válhat, ez nagyon egyszerűen megvalósítható. A legnagyobb probléma, hogy az EU-n kívüli jogtérben nagyon nehéz követni a gyanúsítottakat és ezért nem is vethetik be a megszokott eszközeiket. A kiberbűnözés egyre inkább iparággá válik és az ellene való harc kilátástalannak tűnik, különösen a dolgok internetének megjelenésével és elterjedésével.

Oerting hozzátette, hogy a felhasználóknak elsősorban személyes adataik eltulajdonításától kell tartaniuk. Amennyiben a bűnözők hozzáférhetnek valakinek a Google- vagy Apple-fiókjához, akkor később átvehetik az irányítást az élete felett. A titkosítás terjedése sem segíti a hatóság munkáját. A titkosítás olyan, mintha nem lehetne átkutatni egy autó csomagtartóját fegyverek vagy drogok után, ő éppen ezért soha nem fogja elfogadni a titkosítást a digitális világban. A magánszférához mindenkinek joga van, de az anonimitáshoz nincs - szögezte le. A bűnüldöző hatóságoknak meg kellene vizsgálniuk, hogy mit rejthetnek el a polgárok a digitális világban, de ez csak azután lehetséges, ha a hivatalok megkapják erre a hivatalos felhatalmazást.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 957 210 megtekintés

Videó: 49 103 488 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059336

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh