Hárommilliárd forintból építenek geotermális erőművet Mosonmagyaróvár dél-nyugati részében. A beruházásra a kormány zászlóshajóként tekint, ezért támogatja 2,1 milliárd forinttal - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken az erőmű alapkőletételén.

Varga Mihály elmondta, hogy a geotermikus hőenergia használatának bővítése több szempontból is fontos Magyarország számára: emeli az energiaellátás biztonságát, csökkenti az importfüggőséget, hozzájárul az energiaárak mérsékléséhez és javítja az ország helyzetét környezetterhelés szempontjából.    

A mosonmagyaróvári beruházás azt mutatja, hogy van lehetőség a geotermikus energia felhasználására. Magyarország geotermikus gradiense másfélszerese a világénak, ami azt jelenti, hogy a kőzetek hőmérséklete húszméterenként egy Celsius fokkal nő a felszíntől távolodva. Ez Európában egyedülálló adottság, amivel élni kell - mondta a miniszter.    

A mostani beruházás összhangban van az Irinyi Tervvel, a nemzeti energia stratégiával és a megújuló energiahasznosítási programmal, amelyek mind Magyarország versenyképességének növekedését szolgálják - mondta.   

Magyarország a megújuló energia használatában tett vállalása már elérte a 2020-as célt, a 14,6 százalékos felhasználási arányt, de az energiahatékonysági beruházások folytatódnak, a támogatásokra szánt forrásokat pedig bővíteni szeretné a kormány.    

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a jelenlegi beruházás a 21. századba viszi a térséget, aminek az egyik fő kihívása az energia, a megújuló energia felhasználása lesz.    

Árvay István (Fidesz-KDNP) Mosonmagyaróvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy bár Magyarország geotermikus nagyhatalom, de a teljes energiafelhasználásnak csak a 0,28 százalékát teszi ki a geotermikus energia használata.    

A geotermális erőművel várhatóan több mint tízezer lakás, kétszáznál is több cég és közintézmény fűtése lesz környezetbarát a városban azzal, hogy az erőmű a helyi távfűtési rendszerbe csatlakozik majd.    

A kivitelező és üzemeltető Geotherm Hungary Kft. tulajdonosa, Kovács Péter elmondta, hogy a termelőkút fúrása már megtörtént, hamarosan a visszasajtoló kút fúrása kezdődik. Ezt követően építik meg a hőközpontot és a hozzá kapcsolódó vezetékrendszert. Az erőmű várhatóan 7500 tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 585 megtekintés

Videó: 47 973 931 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888009

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh