A könyvtár a kölcsönzői szolgáltatások mellett olyan térré válhat, amely lehetőséget ad a közösségformálásra, közösségépítésre, a kicsiktől kezdve a nyugdíjasokig minden korosztálynak tud programot biztosítani - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerdán Keszthelyen, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 50., jubileumi vándorgyűlésén.

Fekete Péter hangsúlyozta, hogy a könyvtár az egymással beszélgető, szót értő, egymásra figyelő emberek közösségét jelenti, amelynek alapja az írott kultúra, a műveltség és a tájékozottság. Mindezek alapján a könyvtár olyan közösségi térré válhat, ahol az emberek nemcsak kölcsönöznek, hanem jól érzik magukat, ahova szívesen térnek be. Kiemelte: ez lehet könyvtárak újraértelmezett szerepe a 21. században.   

Az államtitkár felidézte, hogy az elmúlt időszakban a könyvtári terület jelentős változásokon ment keresztül. A könyvtár évtizedeken keresztül ugyanazt jelentette: könyvespolcokon összegyűjtött, rendszerezett tudást. A könyvtár ma azonban már mást jelent, olyan átalakulás, olyan "kultúrtörténeti versenyhelyzet" alakult ki, amelyben minden kreativitásra, kritikára és ötletre szükség van - fogalmazott Fekete Péter.    

Barátné Hajdu Ágnes, az Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az Értékeink a jövőt formálják - Vándorgyűléseink öröksége című jubileumi vándorgyűlés egyik kiemelt témaköre, hogy miként lehet a több évtizedes alapokra építve továbblépni. A digitalizálás, a könyvtári feladatok és kompetenciák átalakulása, fejlődése, a közösség szervezés, a szociális területen nyújtott szolgáltatások bővítése folyamatos feladatot jelent a könyvtáraknak - tette hozzá.   

A vándorgyűlés csaknem 850 résztvevője a tanácskozás napjain Keszthely nevezetességeit, turisztikai látványosságait is megismerheti, a konferenciához kiállítás és díjátadás is kapcsolódik.

Forrás: MTI

Fotók: Magyar Könyvtárosok Egyesülete

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 729 587 megtekintés

Videó: 48 937 635 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029353

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh