Lezárult a Mecsek-hegység déli előterének energetikai célú földtani feltárása - tájékoztatta a két évig tartó munkálatokat irányító Mecsekérc Zrt. szerdán az MTI-vel.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében csaknem 1,8 milliárd forintból - mintegy 56 százalékos támogatásintenzitás mellett - valósult meg a projekt. A közlemény szerint ennek célja a Mecsek-hegység déli előterére vonatkozó, "meglévő földtani-szerkezeti elméleti modellek validálása, a megfelelő modell kiválasztása, és erre épülve a vizsgált terület geotermikus potenciáljának felmérése" volt. Az eredmények fényében vállalható kockázattal lehet a jövőben geotermális projekteket kezdeményezni a Mecsek-hegység déli előterében.   

A Mecsekérc Zrt. a Geochem Kft.-vel és Rotaqua Kft.-vel, mint konzorciumi partnerekkel Pécs, Bogád, Ellend, Keszü, Kozármisleny, Magyarsarlós, Nagykozár, Pécsudvard, Pellérd, Romonya és Szemely településeken és környékükön végzett kutatásokat. A közleményben Csicsák Józsefet, a Mecsekérc Zrt. projektvezetőjét idézve azt írják: a kutatás 200 négyzetkilométeres területen folyt. Egyebek mellett önjáró vibrátor járművekkel keltett jelgerjesztéses mérések történtek, terepi adatgyűjtés zajlott, s nagy mélységű kutatófúrásokat is végrehajtottak.    

Molnár János vezérigazgató szerint a projekt eredményeként létrejövő validált földtani-hidrogeológiai-kőzetmechanikai modell nemcsak a terület további földtani megismeréséhez járult hozzá, hanem a nyersanyagkutatási és hulladékelhelyezési projektek biztonságosabbá tételéhez is.    

Az 1955 és 1997 között uránérc-bányászattal foglalkozó Mecsekérc kiemelt szakmai területe a többi között a geotechnika, a geológia, a hidrogeológia, a geofizika, a geodézia, az energetika, a környezetvédelem és rekultiváció, illetve a térképészet és a talajmechanika. A nyilvános cégadatok szerint a társaság tavaly mintegy 120 embert foglalkoztatott, az egy évvel korábbi 126, a 2016-os 152 után. 2017-ben több mint 2,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el 8 millió forint nyereség mellett. Tavaly 1,1 milliárd forintos nettó árbevétele mellett 470 millió forintos vesztesége keletkezett a 3,7 milliárd forintos jegyzett tőkével bíró Mecsekércnek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 868 megtekintés

Videó: 48 313 305 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922585

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh