Indul a pécsi fesztiválok csúcsa, június 27-től négy napon keresztül újra fénybe borul a város! Az országban egyedülálló Zsolnay Fényfesztiválon idén 30 belvárosi helyszínen, több mint 12 ezer négyzetméternyi felületet festenek meg lenyűgöző fényekkel, bámulatos fényinstallációkkal.

A páratlan fesztiválon 170 ingyenes programmal várják az ország minden szegletéből érkező érdeklődőket, melyek közül az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – a legfontosabbakat szedtük össze azért, hogy némileg megkönnyítsük a fesztivál rajongóinak dolgát.

Június 27.

A fesztivál első napja már 15 órakor beindul, a Szabadkikötőben ugyanis ekkor veszi kezdetét a Light Hacker Workshop, egy kísérletezős zenei-vizuális műhely, melyet a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zenei Médiaművészet szak oktatói és hallgatói tartanak majd június 29-ig, ugyanebben az időpontban (minden nap 19 óráig). Érdekes előadásokat hallhatunk itt például a kreatív vetítési felületekről, fényfestésről, videó- és vizuál-művészetről, de építhetünk itt interaktív kontrollereket is.

A zenei programok is elindulnak, szintén a fényfestésekben úszó Szabadkikötő lesz a helyszíne az I Like Jam Special nevű bulinak, melyen este 19 órától szólnak majd trip-hop, techno, hiphop, kísérletező és improvizatív számok. Hivatalosan a fesztivál 21.30-kor kezdődik, ekkor kapcsolják fel ugyanis a fényeket a Széchenyi téren, ekkor kel életre a belvárost szabályosan csodavilággá varázsoló Fény Útjának megannyi állomása.

Június 28.

Kezdjük a pénteki napot egy kiadós zsonglőrködéssel a Káptalan utcai Múzeumigazgatóság udvarán berendezett Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóházban (16 órától a fesztivál minden napján): a bevállalósak a zsonglőrködés alapjait sajátíthatják el, megannyi zsonglőreszközt is kipróbálhatnak, de akár kötéltáncolhatnak is.

A Széchenyi tér újfent a fantasztikusan látványos utcaszínházi-akrobatikus előadások helyszíne lesz 18 órától: jön egy holland-francia-német koprodukció, a Company Satchok (18 óra, de szombaton és vasárnap is ugyanekkor lesznek láthatók), a Goldi zsonglőr-akrobata műsora (18.30), az átalakulásról-változásról mesélő Duo Kaos filozofikus és látványos előadása (19.30, de szintén minden nap ugyanekkor is látható), a Costa Rica-i Pyrodanza tűzzsonglőreinek izgalmas műsora pedig garantáltan kihagyhatatlan (21.30).

A Kossuth térre is érdemes lesz elnézni, este 22 órakor ugyanis fellépnek a Szőlőskislaki Artista Iskola nem akármilyen fényes produkcióval érkező növendékei.

A zenei programok is erősek lesznek: a Színház téren 18 órakor kezdődik a Bélaműhely Sound Art karmesterjátéka, 20 órakor itt zenél majd a PTE Brass Band, a Wunderbarban 21 órakor a Miniswing Quartet lép fel, a Nappaliban pedig Mélypécs-buli lesz ebben az időben.

A legendás japán utcazenész-zseni, Kenta Hayashi a Színház téren ad koncertet 21.30-kor, utána jön Iamyank, az ország egyik legérdekesebb kísérletező-zenésze (23 órakor), aki csellóval és zongorával kísért elektronikus zenei koncerttel búcsúztatja a napot.

A fesztivál fő programja, a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny első napja a Dóm téren 21.30-kor kezdődik és egészen éjfélig tart majd, a versenyzők első köre is minden bizonnyal óriási dolgokat fog művelni a székesegyházzal!

Június 29.

A Színház téri utcazenei programok újdonságai között szerepel a chilei Karocha & Kumilintu világhírű pantomimművész-bohóc duójnak produkciója (18.30, de vasárnap is ugyanekkor látható), a lényeg viszont minden bizonnyal a főtéren 21.30-kor rendezett Tüzek Tánca Gála lesz, melynek címe eléggé magáért beszél.

A Színház téri zenés programok közül ki kell emelni a Wampire Beatbox szájdobolós előadását (18.30), a Dél-Amerika zenei világát Pécsre hozó argentin Aguamadera koncertjét (20 óra), de megéri elnézni Fatoumata Hari ázsiai-elektronikus fúziós koncertjére is (21.30), mely után az Óperentzia zenél 23 órakor.

A fényfestőversenyt azonban szombaton sem érdemes kihagyni, szintén 21.30-kor indul a dóm fénybe öltöztetése.

Június 30.

Az utolsó napon is érdemes lesz kinézni az utcaszínházi előadásokra: a spanyol Cia Moveo vidám darabja 19.30-kor kezdődik, 21.30-kor pedig a világ egyik legismertebb tűzzsonglőre, a pécsi születésű Farkas Linda által tervezett tűzjelmezeket mutatják be elismert tűztáncosok és tűzzsonglőrök a főtéren.

A pécsi táncművészek által megalkotott Savage Works kifejezetten a fesztiválra készített Színház téri műsorát sem illik kihagyni, előre láthatóan meghökkentő és gyönyörű produkció lesz (23.30).

Este 20 órakor a Színház téren zenél az Amerikában befutott innovatív és megannyi díjjal elismert magyar blues-gitáros, Little G Weevil, utána pedig 21.30-kor a New York-i The Brooklyn Gypsies jön, akik nagyon meg fogják mozgatni a fesztiválozókat a különböző folkos, dubos, reggae-s tánczenéjükkel.

Forrás: Pécsma

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 261 338 megtekintés

Videó: 32 773 580 megtekintés

Látogatók

Összesen5525629

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh