Kétmilliárd forint értékű beruházást hajt végre 2020 első feléig a baranyai Királyegyházán nyolcadik éve működő Lafarge Cement Magyarország Kft. - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A saját erőből megvalósuló beruházás eredményeként 60-ról 80 százalékra emelkedik a gyárban a felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mértéke. Emellett a "jelenleg is jóval a megengedett határértékek alatt lévő" szén-dioxid kibocsátást további 10 százalékkal tudják csökkenteni - írták.   

A közleményben Hoffmann Tamás, a Lafarge Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója ismerteti: olyan technológiát építenek be, amely egyrészt további lehetőségeket kínál a helyi, hatékony hulladékgazdálkodás területén, másrészt évtizedekre szavatolja a cementgyár versenyképes működését is. Kitérnek arra, hogy a gyár mostani környezetvédelmi beruházása a 2014-ben bevezetett alternatív tüzelőanyagok hasznosításához kapcsolódik, azt bővíti ki. Felidézik: öt éve egy 700 millió forintos beruházás keretében lehetővé tették, hogy tisztított, aprított háztartási hulladék és gumitextil az úgynevezett együtt égetés folyamata során értékes tüzelő- és másodlagos nyersanyagforrást adjon a cementgyártás folyamatához.   

Felhívták a figyelmet, hogy a beruházásokkal nemcsak a fosszilis energiahordozókat óvják meg a jövő generációja számára, hanem az egyébként szemétégetésre, illetve lerakásra, depóniára ítélt hulladékot hasznosítják újra. A cementgyártás zárt technológiája miatt mindez beépül a cementbe.   

A mostani beruházás kapcsán megjegyzik a közleményben, hogy az újítás középpontjában ezúttal az úgynevezett klór-leválasztó technológia áll, amely lehetővé teszi a tüzelőanyagok nagyobb arányban történő alternatív hasznosítását. A beruházás technológiai kivitelezése 2019 végén zárul le, míg az alternatív tüzelőanyag tároló bővítése 2020 első félévében valósul meg.   

A királyegyházi cementművet 2011 szeptemberében adták át, előtte 30 éven át nem épült cementgyár Európában. A korszerű, környezetbarát technológiát alkalmazó és az energiával hatékonyan gazdálkodó létesítmény tervezésére és kivitelezésére 72 milliárd forintot költöttek. A mintegy 150 főt foglalkoztató, közel 50 milliárd forintos saját tőkével rendelkező Lafarge Cement Magyarország Kft. a nyilvános cégadatok szerint 2018-ban 19 milliárd forint árbevételt ért el 570 millió forint adózott nyereség mellett.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 991 megtekintés

Videó: 48 284 519 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919218

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh