Mintegy ötven komolyzenei és ahhoz kapcsolódó kulturális programot kínál szeptember 5. és 7. között a Zeneszüret fesztivál Pécsen - hangzott el a fesztiválról tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a fesztivál legfontosabb küldetése, hogy a koncertzenét kimozdítsa a termek falai közül, azt ugyanakkor összművészeti keretek között képes megtenni.  Mint mondta, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. rendezvénye előhírnöke egy olyan országos programnak, amelyet fontos kultúrpolitikai célként jelöltek meg az elmúlt hónapokban. Arra törekednek, hogy az ország különböző közösségi színtereire visszatérjen a komolyzene, legyenek rendszeresen kisebb-nagyobb előadások a templomok előtt, a főtereken és egyéb találkozási pontokon. Szerinte a Zeneszüret fesztivál jó mintát mutat ehhez.   

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy Pécs nemcsak a kultúra, de a zene egyik fővárosa is, hiszen a közelmúltban számos nagyszabású komolyzenei eseménynek adott otthont a megyeszékhely - utalt ezzel többek között az Europa Cantat kórusfesztiválra is. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a Zeneszüret ideje alatt a népzene és a komolyzene találkozása maradandó, egyedi élményt nyújt majd a látogatóknak.   

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a hagyományos őszi - már kilencedik alkalommal jelentkező - klasszikus zenei fesztivál idei központi témája a népzene lesz. Emlékeztetett arra, hogy a fesztivál legfontosabb hivatása idén is kimozdítani a koncerttermek falai közül a zenét. A programokat ismertetve elmondta: a hangversenyek mellett kiállítás, népzenei előadás, filmklub, zeneműhely, gyereknek szóló programok és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló térzenék és villámperformanszok színesítik Pécs városát.   

Szeptember 5-én a pécsi Dóm téren álló Püspöki Palota kertjében könnyed esti koncerttel veszi kezdetét a rendezvénysorozat. A Jazzformers a klasszikus dzsessz határait feszegetve humorral, csevegéssel, színészi alakítással és igazi örömzenéléssel vonja be a közönséget.   

Pécs klasszikus zenei fesztiválján fellép a Kéméndi Trió is. Kéméndi Tamás harmonikaművész, Gráf Vivien énekesnő és Pávkovics István basszprímtamburás, harmonikaművész a népzenék világába kalauzolják a hallgatóságot a Nick udvarban. A Zeneszüreten találkozhat a közönség Alpaslan Ertüngealp karmesterrel is, aki a Budapesti Vonósokat vezényli a Püspöki Palota Dísztermében. Különlegesség, hogy az épületrészt csak ritka alkalmakkor nyitják meg a nagyközönség előtt. Egyedülálló zenei élmény részese lehet a közönség a fesztivál zárókoncertjén. A pécsi Széchenyi téren a népzene és a klasszikus zene találkozása valósul meg: Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában hallgathatja meg a közönség, hogy miként reflektál egymásra a két műfaj. A programot néptáncosok közreműködése színesíti.   

A Filharmónia Magyarország a zárónapon több családi programot is kínál, így moldvai táncházzal várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzeti Színház épülete előtti térre, a legfiatalabbakat pedig meseórával, ringatóval, hangszerbemutatóval és népi játszótérrel a város főtéren.   

A fesztivál állandó programjai között szerepel Tér-Zene a Philharmonic Brass Quintettel, a Pécs Percussion Projecttel és a Harmónia Vonósnégyessel, kiállítás, Filmklub, valamint a villámperformanszok által a népzene olyan váratlan helyszíneken csendül fel a három nap alatt, ahol nem is számítanak rá az emberek.   

A rendezvényről további részletek olvashatók a filharmonia.hu oldalon.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 163 megtekintés

Videó: 48 311 690 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922214

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh