Az előző évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is megrendezi a „Társasházak napja” rendezvénysorozatot. November elején az ország 65 katasztrófavédelmi kirendeltségén várják a tűzmegelőzési hatósági szakemberek a társasházak lakóit.

Baranya megye katasztrófavédelmi kirendeltségén (7630 Pécs Engel J. u. 1.) a tűzmegelőzési hatósági szakemberek  2019. november 5-től 7-ig minden nap 10 és 16 óra között várják a társasházak lakóit, üzemeltetőit a tűzbiztonsággal kapcsolatos információkkal. A rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek részletekbe menő tájékoztatást kapjanak az őket érintő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel növelve a lakóépületek biztonságát.

A szakemberek ismertetik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat társasházakat, lakóközösségeket érintő, 2020 januárjában hatályba lépő változásait is.

A katasztrófavédelem egész évben vizsgálja azt, hogy a társasházak lakói betartják-e a tűzvédelmi előírásokat. Az ellenőrzésekkel nem a bírságolás, hanem a biztonság erősítése a cél. A háromszintesnél magasabb, több mint tízlakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületekre vonatkozó tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani kell a tűzoltási felvonulási területeket, amelyeket állandóan szabadon is kell tartani annak érdekében, hogy a tűzoltók meg tudják közelíteni a beavatkozás helyét.
 
A tűzvédelmi házirend készítésével kapcsolatos tudnivalókról, a biztonsági rács létesítéséről, a tárolási szabályokról, a felvonulási terület biztosításáról, valamint a homlokzati szigetelés kialakításáról, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat társasházakat, lakóközösségeket érintő változásairól, továbbá a nyílt láng használatáról is konzultálhatnak a lakástulajdonosok, bérlők, közös képviselők, lakásszövetkezeti tagok és más érdeklődők.

A katasztrófavédelem és a lakók közös célja az, hogy az anyagi javakban keletkezett tűzkár a lehető legkisebb legyen. Ezt szolgálja az immár hagyományosnak tekinthető programsorozat.
 
Mindezen kívül a Társasházi Háztartás című szaklap  november 21-én megrendezi a X. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényét a fővárosban, a Lurdy Házban (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.), amelyen a BM OKF Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezet munkatársai is előadást tartanak. A katasztrófavédelem standjánál tűzmegelőzési, valamint a tüzelő-, fűtőberendezésekkel, égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatos tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 615 575 megtekintés

Videó: 37 255 522 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5792503

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh