A sorrendben második állomás fontos kísérletek helyszíne lesz. A kínai űrhivatal újabb fontos lépésen van túl, ugyanis fellőtték az ország második űrállomását, amely rövidebb emberi küldetéseket is kiszolgál majd. Mindez lehetővé teszi fontos kísérletek lefolytatását, de egyben felkészülést jelent a nagyobb, állandó állomás szolgálatba állítására is.

A Xinhua állami hírügynökség jelentése szerint a Hosszú Menetelés-2F T2 rakéta gond nélkül emelte a magasba a Tienkung-2 űrlabort, amely nagyban hasonlít a 2011 szeptemberében útnak indult közvetlen elődjére, tekintettel arra, hogy eredetileg annak pótlásaként jött létre. A küldetést mindössze 20 perccel később sikeresnek nyilvánították, ekkor ugyanis a 8,6 tonnás labor levált a rakétáról, majd pedig 380 kilométeres magasságban megkezdte a pályára állást. Ezt néhány teszt követi, majd pedig elérik az eredetileg is tervezett 393 kilométeres magasságot, ahol októberben a két űrhajóst szállító Sencsou-11 űrhajó csatlakozik majd hozzá, hogy a személyzet 30 napot töltsön el a fedélzeten.

A most fellőtt labor fontos állomás a Marshoz vezető úton, itt ugyanis az előd esetében is végrehajtott technológiai próbák mellett a már említett emberi jelenlétre és egyéb kísérletekre is sor kerül, amelyek érintik a fizika, a biológia, a gyógyászat, a napviharok, valamint az atomórák területét. Jövő áprilisban megérkezik majd az első teherhajó, amely utánpótlást szállít a laborba, itt pedig kipróbálják a üzemanyagtöltést, illetve a helyszíni javítást is, amelyek szükségesek lesznek a hosszabb ottléthez. A 10,4 méter hosszú és 3,35 méter átmérőjű cső nyilván nem ideális lakóhely, ez mindössze két évig üzemel majd, és míg elődje várhatóan nemsokára elég a légkörbe való belépéskor, addig a Tienkung-2 a Csendes-óceánba pottyan majd.

A harmadik és egyben utolsó lépés egy nagyobb, állandó jellegű űrállomás felépítése lesz, ez a jövő év elejétől indulhat el. A munka három éven át tart majd, a tervek szerint pedig 2022-ben állna szolgálatba az elkészült állomás, amely legalább 10 éven át nyújthat otthont a kínai űrhajósoknak.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 736 930 megtekintés

Videó: 48 944 134 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030402

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh