Az idei évtől teljes egészében megújuló forrásból származó energiával fedezi az áramszükségletét a Körber pécsi telephelye.

A gépgyár további fenntarthatósági lépéseket is tett: munkavállalói részére létrehozták a város legnagyobb villanyautó-töltőbázisát és komoly beruházással LED-ekre cserélték az üzem világítótesteit. Idén pedig a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának javítása bekerült a kiemelt vállalati célok közé.

A dél-dunántúli régió legnagyobb ipari üzemének számító Körber több mint negyedszázados pécsi jelenléte során mindig fontosnak tartotta a társadalmi és környezetvédelmi szempontokat is. A vállalat tudatos stratégia mentén évről-évre jelentős összegeket fordít környezetkímélő technológiákra és más fenntarthatósági beruházásokra.

Ennek jegyében idén januártól kizárólag megújuló forrásból származó, „zöld” áramot használ a gyár. A szél-, víz- és napenergiából, vagy biomassza-erőművekben előállított elektromos energia legnagyobb előnye, hogy lényegesen kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. „Ipari nagyfogyasztóként komoly felelősségünk az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentése. Törekszünk rá, hogy a termelésünket közelítsük a karbonsemlegességhez, ennek érdekében pedig készek vagyunk vállalni a zöldáram egyelőre magasabb árát is” – foglalta össze Katona Gábor ügyvezető.

Fontos lépéseket tett a Körber a karbonsemlegesség irányában az energiahatékonyság és a villanyautózás támogatás terén is. A tavalyi év során jelentős beruházással LED-ekre cserélték a termelési terület teljes világítását. Összesen mintegy 5700 fényforrásról van szó, amelyek kiváltásával 830 MWh-nyi, 380 háztartás éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű elektromos energiát takarít meg az üzem. Ez a Körber szintjén is komoly tétel: az éves felhasználás mintegy 8%-a.

A projekt részeként tavaly összesen negyven jármű egyidejű „tankolására” alkalmas elektromos töltőoszlopokat helyeztek üzembe. A gyárkapuk melletti parkolókban elhelyezett eszközök a teljesen elektromos üzemű és a plug-in hibrid kocsikkal egyaránt kompatibilisek. A város legnagyobb villanyautó-töltőbázisát a Körber valamennyi munkatársa használhatja.

Az idei év prioritása pedig a hulladékkezelés minőségének javítása lesz. A gyárban évente mintegy 2300 tonna hulladék keletkezik, ennek legnagyobb hányadát szelektíven gyűjtik. Az újrahasznosítást azonban nehezíti és költségesebbé teszi a különválogatott fém, papír vagy műanyag közé keveredő kommunális hulladék. A vállalati célok között ezért kiemelt helyet kapott a válogatási fegyelem javítása: a cél év végre megfelezni a szelektívbe keveredő, nem odavaló hulladékok mennyiségét.

Forrás: Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 222 megtekintés

Videó: 48 296 598 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920330

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh