Átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) 12 ezer négyzetméteres új oktatási és kutatási épületét vasárnap. A beruházás a Modern városok programban, 13 milliárd forintból valósult meg.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadáson közölte: a PTE 2021 és 2023 között ünnepli az egykori pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének centenáriumát, emlékeztetve arra, hogy száz esztendeje a menekült professzorokkal és diákokkal valami teljesen újat kellett létrehozni.
    
A miniszter azt mondta, az újjáalapítás sikeres volt, hiszen a PTE a dél-dunántúli régió meghatározó szereplőjévé, tisztes múltjával, magas színvonalú oktatói, kutatói és gyógyító munkájával országos jelentőségű intézménnyé vált.
    
Ennek jelentőségét semmi sem mutatja jobban szerinte, mint hogy a PTE Klinikai Központja minden évben 82 ezer fekvőbeteget és több mint 1,6 millió járóbeteget lát el 40 milliárd forintos éves közfinanszírozással.
    
A kormány nevében a miniszter mindazoknak köszönetet mondott, akik részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Kiemelte, hogy a munkát a PTE hallgatói közül több mint kétezren segítették, e mellett teljesítve tanulmányi kötelezettségeiket is.
    
Gulyás Gergely azt mondta, a PTE-ről nemcsak mint kitűnő oktatási, hanem az egész régióban, a színvonalas egészségügyi ellátásban szerepet vállaló, tudományos műhelyeket működtető intézményről, innovációs központról és a város legnagyobb munkaadójáról kell beszélni.
    
Úgy vélekedett, hogy a régió jövője az egyetem nélkül elképzelhetetlen, hiszen az intézmény az egyik fix pont, amelyre támaszkodhat a térség. A PTE - mondta - "komoly innovációra, nagy értékű beruházásokra, és ezek színvonalas lebonyolítására képes".
    
Hozzátette: a kormány olyan, munkahelyeket létrehozó iparágakat szeretne a térségbe hozni, amelyek "képesek a képzett munkaerő megtartására, megbízható partnerei lehetnek a kis- és középvállalkozásoknak, meg tudják indítani az eddig inaktív rétegek mobilitását, és nemcsak termelékenységet, technológiai kultúrát hoznak a térségbe, hanem ezzel egyidejűleg az életszínvonalat is jelentősen növelik".
    
A Modern városok program segítségével megvalósult nagyszerű épületnek nevezte az új oktatási és kutatási létesítményt, amely komoly fejlődési pálya kiindulópontja lehet. Az a több mint 30 milliárd forint, amely az egyetem egészének fejlesztésére fordítottak, nagymértékben bővíti az eddigi lehetőségeket.
    
Az új épületnek köszönhetően negyven százalékkal bővül az ÁOK oktatási és kutatási területe, az épületet a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel és műszerekkel látták el - ismertette.
    
Bizakodásának adott hangot, hogy az egyetemi modellváltással hosszú távra tervezhet az intézmény és "közvetlen állami befolyás nélkül, de az állammal partnerségben fejlődhet tovább a jövőben is".
    
Kiemelte: a magyar kormány továbbra is partnerként tekint a pécsi egyetemre, mert úgy gondolja: Pécsnek csak akkor lehet fényes jövője, ha az egyetemnek is fényes jövője lesz.
    
Hoppál Péter fideszes pécsi országgyűlési képviselő kiemelte: Modern városok programban a pécsi egyetem minden karán megvalósultak fejlesztések, és lezárultukkal nem áll meg a fejlődés. Utalt arra: jelentős kormánytámogatással a PTE bázisán új tudáspark, tudományos és innovációs park jön létre. Annak célja - tette hozzá -, hogy magas beruházási és foglalkoztatási potenciállal rendelkező, innovatív tudásra és technológiákra alapozó iparágakban működő vállalatok letelepedését készítse elő, színvonalas kiszolgáló és szolgáltató funkciók kialakításával.
    
Miseta Attila, a PTE rektora beszédében úgy fogalmazott, hogy egy 2006-ban született terv megvalósulása, egy "álom beteljesülése" a PTE ÁOK új oktatási és kutatási épületének létrejötte, amely újabb távlatokat nyit meg a pécsi orvosképzésben.
    
Decsi István, a PTE kancellárja kiemelte: az egyetemnek a Modern városok programban megvalósuló beruházásai jelentősen növelik az intézmény versenyképességét, és ez a régió egész gazdaságát kedvezően befolyásolja. A több mint 12 ezer négyzetméter területű, az alagsorral, pincével együtt ötszintes épület a PTE sajtóanyaga szerint a legmodernebb technológiai újításokkal az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít a hallgatóknak és az oktatóknak, kutatóknak. Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 szemináriumi terem szolgálja az oktatási és tanulási feltételeket, és a legkorszerűbb orvosi csúcstechnológia adja a képzés hátterét.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 896 megtekintés

Videó: 47 975 883 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888163

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh