Csaknem 150 programmal, köztük egyedülálló látványosságokkal várja a látogatókat a pécsi Zsolnay Fényfesztivál csütörtöktől vasárnapig.

A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) közleménye szerint a rendezvényen a világ legjobb fényfestői mérkőznek meg egymással, nemzetközi versenyükön kiderül, hogy "ki tudja legjobban elvarázsolni" a pécsi székesegyházat.  

A minden évben több tízezer érdeklődőt vonzó Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny során a székesegyház homlokzatán elevenednek meg pénteken, szombaton és vasárnap este a háromdimenziós fényalkotások. A fesztiválon tíz - köztük japán, olasz, ecuadori, spanyol, francia, román, német és magyar - fényművész mutatkozik be.  

A fényfesztiválon Pécs 23 helyszínén láthatók fényfestések és fényinstallációk, ezek alkotják a Fény Útját, amely éjjel egy "káprázatos mesevilágba" vezeti a látogatókat.  

Mint kiemelték, New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után Magyarországon a Zsolnay Fényfesztiválon debütál a Talking Heads (Beszélő fejek) című grandiózus fényalkotás is. A Színház tér előtti szökőkútban megelevenedő alkotás részeként 4 ezer ledből álló két emberi fej fénnyel kommunikál egymással, meghökkentő élményt nyújtva.  

A többszörösen díjazott olasz fuse* művészeti stúdió fényalkotása a párhuzamos univerzumok örök születését és halálát ábrázolja látványos fényinstallációja révén. Bordos László Zsolt installációja pedig a háromdimenziós Tér és az Idő meditatív megtapasztalására hívja a látogatókat.  

Lesz a fesztiválon mágikus fénykert, fényszőnyeg, érintéssel vezérelhető világító mandala, szivárványcsúszda és "lomb koronázás" is, amely bemutatja, hogy miképp lehet organikusan átszőni fénnyel a természet formáit.  

Nemcsak este, hanem napközben is izgalmas programok várják a látogatókat: koncertek, utcaművészeti produkciók, akrobatikus cirkuszi előadások, valamint nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi és tűzzsonglőr-produkciók is szerepelnek a programban. 

A perui-brazil Equilibra több mint 20 országban mutatta már be előadását, amely egy szerelmi történetet feldolgozó tűzshow kötéltánccal fűszerezve. A Nagy-Britanniából érkező Joli Vyann társulat a cirkusz, a tánc és a színház innovatív fúzióját hozza létre előadásaiban. Bemutatkozik Pécs első varieté társulata is, a Savage Works: legújabb előadásuk, a MAZE egy útvesztőbe vezet.  

A közleményben kiemelték, hogy a Fény útjának most első alkalommal a belvároson kívül is lesz állomása: a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben az Általános Orvostudományi Kar új campusán lesz látható egy 6 méter magas fényinstalláció, amely egy neuronhálózat részletét formázza meg, melyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlását jelképezik.  

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a Fény útja helyszínei a jelenlegi szabályozások alapján szabadon látogathatók, míg a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges.  

A programok nagy része ingyenes, de a Fény útja extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók. A rendezvény részletes programja a zsolnayfenyfesztival.hu oldalon olvasható.

Forrás: MTI

Fotók: Zsolnay Fényfesztivál

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 772 128 megtekintés

Videó: 28 867 056 megtekintés

Látogatók

Összesen5231773

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh